biogaz_09_2025

Spożycie alkoholi w restauracjach rośnie

10 stycznia 2015
,,Rzeczpospolita'' podaje, że w 2015 roku Polacy kupią więcej mocnych trunków w restauracjach i klubach. Jednak do przełomu nie dojdzie. Nadal będą pić je głównie w domach.
Nieco ponad 769 mln litrów piwa, napojów spirytusowych i wina sprzedadzą w tym roku lokale gastronomiczne w Polsce - szacuje firma badawcza Euromonitor International. To o niespełna 2 proc. więcej niż w 2014 r., który upłynął w nich pod znakiem stagnacji.

Na największy wzrost - przekraczający 7 proc. - mogą liczyć w tym roku wina. To nie tylko efekt mody na gronowe trunki, ale także skutek działań restauratorów. Coraz częściej poszukują oni profesjonalnej pomocy w układaniu - dotychczas zaniedbanych - kart win. Restauracje przestały także windować ceny tych trunków.

Nadal jednak spore marże restaratorów, a co za tym idzie wysokie ceny trunków dla klientów, są jednym z główych powodów niewielkich udziałów lokali gastronomicznych w łącznej sprzedaży alkoholu w Polsce



POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę