A_BIO_AGRO_950

Strusi coraz mniej

27 czerwca 2006

Spadł eksport strusiego mięsa. Wielu hodowców sprzedało bowiem całe stada i teraz jest w trakcie ich odbudowy. Taką sytuacje z powodzeniem wykorzystują nasi najwięksi konkurenci, a powrót na unijne rynki nie będzie łatwy.

350 ton. Tyle strusiego mięsa kupiły od nas kraje Europy Zachodniej w ciągu minionego roku. Taka ilość stawiała nas w roli lidera na rynku unijnym. Dobra passa jednak się skończyła. Nasze miejsce i to szybko stara się zająć Republika Południowej Afryki, której bardzo zależy na ponownym wejściu na rynek.

Dumping cenowy i obniżony popyt na strusinę, który ze względu na ptasią grypę spadł średnio o 15%, spowodowały, że większość hodowców zdecydowała się zmniejszyć stada. A to - zdaniem ekspertów – z pewnością wpłynie na wielkość naszego eksportu. Szacuje się, że będzie on mniejszy o 30-40%.

O tym, czy uda nam się powrócić do roli czołowego producenta strusiny w Europie okaże się jesienią. Wtedy rozpoczną się bowiem uboje ptaków i ruszy eksport mięsa.


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę