biogaz_09_2025

Sytuacja na rynku cukru

31 października 2005
Na europejskim rynku walka o reformę cukru trwa, tymczasem nasze krajowe podwórko przeżywa okres stagnacji. Te zakłady, które robią zapasy na produkcję świątecznych smakołyków, zaopatrują się bezpośrednio w cukrowniach.

Kilogram tegorocznego cukru sprzedawany jest na wolnym rynku od 2 złotych 38 groszy do 2 złotych 42 groszy. Niecierpliwią się za maklerzy, którzy mają problem ze sprzedaniem najmniejszej choćby ilości cukru z zapasów Agencji Rezerw Materiałowych. A Agencja ciągle zwleka z obniżeniem ceny.

Decyzja jest konieczna, bo 2 złote 40 groszy za kilogram zeszłorocznego towaru to zdecydowanie za dużo dla potencjalnych kupujących. Teraz wszyscy w Agencji czekają na nowy rząd i boją się zadecydować o obniżkach czy wystawieniu większej partii towaru.

Artur Gieczys z Domu Maklerskiego TransARR potwierdza, że Agencja powinna jeszcze do końca roku cukier wystawić, ale ciągle niewiadomymi są: cena i zasady sprzedaży.

Cukier biały na giełdach światowych:

a) transakcje terminowe

  • wrzesień 298,00 USD/tonę
  • październik 322,00 USD/tonę

 b) transakcje natychmiastowe

  • wrzesień 316,00 USD/tonę
  • październik 334,50 USD/tonę

A na światowym rynku od kilku tygodni bez większych zmian. Kto liczył na obniżki już może o nich zapomnieć. Zakłady są zmuszone kupować cukier na produkcję świątecznych wyrobów, muszą więc brać pod uwagę dyktowane przez pośredników warunki sprzedaży. A u nich ceny rosną.


POWIĄZANE

Bliski Wschód coraz szerzej otwiera się na ukraińskie produkty rolne — rosnące s...

Ukraina z mniejszymi zbiorami zbóż – skutki ekonomiczne i globalne konsekwencje ...

Jak w zeszłym tygodniu poinformowała ARiMR ,organizacje producentów  mogą składa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę