Kilogram tegorocznego cukru sprzedawany jest na wolnym rynku od 2 złotych 38 groszy do 2 złotych 42 groszy. Niecierpliwią się za maklerzy, którzy mają problem ze sprzedaniem najmniejszej choćby ilości cukru z zapasów Agencji Rezerw Materiałowych. A Agencja ciągle zwleka z obniżeniem ceny.
Decyzja jest konieczna, bo 2 złote 40 groszy za kilogram zeszłorocznego towaru to zdecydowanie za dużo dla potencjalnych kupujących. Teraz wszyscy w Agencji czekają na nowy rząd i boją się zadecydować o obniżkach czy wystawieniu większej partii towaru.
Artur Gieczys z Domu Maklerskiego TransARR potwierdza, że Agencja powinna jeszcze do końca roku cukier wystawić, ale ciągle niewiadomymi są: cena i zasady sprzedaży.
Cukier biały na giełdach światowych:
a) transakcje terminowe
b) transakcje natychmiastowe
A na światowym rynku od kilku tygodni bez większych zmian. Kto liczył na obniżki już może o nich zapomnieć. Zakłady są zmuszone kupować cukier na produkcję świątecznych wyrobów, muszą więc brać pod uwagę dyktowane przez pośredników warunki sprzedaży. A u nich ceny rosną.