OPOLAGRA_2025

Szybko zwiększa się eksport przetworów mleczarskich do Chin

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że szybki rozwój miast w Chinach, pojawienie się restauracji typu Pizza Hut, oraz przejęcie zachodnich wzorców konsumpcji skutkowały w ostatnich latach dynamicznym wzrostem popytu na przetwory mleczarskie w tym kraju. Wprawdzie jednocześnie szybko rosła produkcja mleka - w latach 1985-2010 zwiększyła się ponad 7-krotnie - niemniej Państwo Środka nadal jest w dużym stopniu uzależnione od importu.
Korzystają z tego między innymi kraje Unii Europejskiej. W latach 2006-2011 wolumen eksportu mleka w proszku do Chin z UE-27 zwiększył się ponad 15-krotnie do 34 tys. t (co z drugiej strony stanowiło niespełna 3 proc. całości proszku wysłanego poza granice UE i około 7 proc. mleka w proszku zaimportowanego przez Chiny). Największymi dostawcami ze strony Wspólnoty były Niemcy (23 proc. udział w 2011 r. w eksporcie unijnym), Francja (22 proc.) i Niderlandy (18 proc.). Polska jeszcze w 2006 r. była praktycznie nieobecna na rynku chińskim, podczas gdy w ubiegłym roku wysłała już 730 t produktu (ponad 2 proc. udział w unijnym eksporcie).
Ze względu na silny wzrost cen mleka w proszku notowany od 2007 r. (ze spadkiem w latach 2009-2010) wartość sprzedaży mleka w proszku na rynek Państwa Środka zwiększyła się 29-krotnie i w 2011 r. wyniosła 82,1 mln EUR.
Warto zwrócić też uwagę na rosnący eksport serwatki do Chin. W latach 2006-2011 wolumen sprzedaży tego produktu przez kraje UE-27 na rynek chiński zwiększył się prawie 1,5-krotnie do 142,8 tys. ton. W tym czasie Polska zwiększyła swoje wysyłki o 9 tys. t, tj. ponad 2-krotnie do 16,5 tys. t. Tym samym jej udział w unijnym eksporcie do Państwa Środka wzrósł z 7,5 proc. w 2006 r. do 11,5 proc. w 2011 roku. Największym wspólnotowym eksporterem serwatki do Chin była Francja z 26 proc. udziałem.
Dane za pierwsze miesiące 2012 r. wskazują, że Unia nadal dobrze sobie radzi na rynku chińskim. W okresie styczeń-luty wolumen eksportu mleka w proszku w tym kierunku zwiększył się o 55 proc. wobec analogicznego czasu ubiegłego roku do 7,8 tys. t. Ilość sprzedanej serwatki wzrosła o 61 proc. w relacji rocznej do 26,5 tys. ton.


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę