biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ukraina wyprodukuje mniej cukru

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podaje, że ukraińskie ministerstwo rolnictwa szacuje, że produkcja cukru w 2013 roku spadnie o 1/3 do zaledwie 1,5 mln ton. Główną przyczyną tak dużej redukcji jest zmniejszenie areału buraków cukrowych aż o 36 proc. z 450 do 290 tys. ha.
W poprzednich dwóch latach produkcja cukru na Ukrainie przekraczała 2,2 mln ton, a konsumpcja wynosi rocznie około 1,8-2,0 mln ton. Nadprodukcja doprowadziła do wzrostu zapasów, które we wrześniu 2013 roku szacowane są na przynajmniej 800 tys. ton. Droga energia, przestarzałe technologie i sprzęt sprawiają, że produkcja cukru z buraków cukrowych na Ukrainie jest droga.
Eksport jest zatem niekonkurencyjny i trudno zbyć nadwyżki. Spadające ceny cukru (za sprawą wysokiej krajowej podaży i taniejącego importu) sprawiły, że uprawa buraków cukrowych stała się nieatrakcyjna. Stąd też tak duża redukcja areału.



POWIĄZANE

Odszkodowania dla rolników często są zaniżone (i są coraz rzadsze). Jak bronić s...

Co szóste jajo kurze, które jest przedmiotem światowego handlu, pochodzi z Polsk...

Uruchomienie w Szwecji spółki do obsługi rynków skandynawskich i start sprzedaży...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę