Jak podaje FAMMU/FAPA, w styczniu 2013 r. największą dynamikę wzrostu cen w krajach Unii w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (+13,0 proc.).
Porównując jednak poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w styczniu br. w stosunku do grudnia 2012 r. o 1,8 proc.. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 171 EUR/100 kg.
Dla porównania średnia cena tego gatunku mięsa na rynku światowym wynosiła 187 USD/100 kg (około 141 EUR/100 kg).
W styczniu 2013 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wzrosła w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 3,9 proc., natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca zwiększyła się o 6,5 proc.. W styczniu br. średnia cena wołowiny na rynku unijnym osiągnęła poziom 397 EUR/100 kg. Była ona o 22 proc. wyższa w porównaniu ze średnią ceną wołowiny notowaną na rynku światowym 431 USD/100 kg (około 325 EUR/100 kg). W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii wzrosła o 3,9 proc., natomiast miesięcznym zwiększyła się zaledwie o 0,4 proc..
Na rynku światowym średnia cena wołowiny r/r zwyżkowała o 2,6 proc., natomiast m/m obniżyła się o 0,2 proc.. W styczniu 2013 r. różnica w cenach drobiu w Unii i na rynku światowym wynosiła 19 proc..
Średnia cena tego gatunku mięsa we Wspólnocie kształtowała się na poziomie 196 EUR/100 kg, i była o 7,0 proc. wyższa od średniej ceny sprzed roku, i jednocześnie o 0,9 proc. wyższa od średniej ceny z grudnia minionego roku. Średnia cena drobiu na rynku światowym wynosiła w tym czasie 219 USD/100 kg (około 165 EUR/100 kg). Była ona o 9,7 proc. wyższa od średniej ceny ze stycznia 2012 roku oraz o 1,5 proc. wyższa od średniej ceny z grudnia minionego roku.