FAMMU/FAPA podała, że według danych Komisji Europejskiej w okresie styczeń-maj 2013 r. import wieprzowiny z krajów trzecich do Unii wyniósł łącznie około 14,5 tys. ton (w wadze produktu), tj. był o 4,1 proc. mniejszy niż przed rokiem.
Najwięcej wieprzowiny przywieziono ze Szwajcarii (7,5 tys. ton), z Chile (2,5 tys. ton), Serbii (1,2 tys. ton) oraz ze Stanów Zjednoczonych (614 ton).
W omawianym okresie kraje Unii wyeksportowały łącznie poza Wspólnotę około 1,2 mln ton wieprzowiny (w wadze produktu), tj. o 2,2 proc. mniej niż przed rokiem. Największymi odbiorcami tego gatunku mięsa z Unii były: Chiny (280,7 tys. ton), Rosja (294,5 tys. ton), Hongkong (147,1 tys. ton), Japonia (94,5 tys. ton), Ukraina (49,2 tys. ton), Filipiny (42,1 tys. ton), Korea Południowa (41,5 tys. ton), Białoruś (32,6 tys. ton) oraz Stany Zjednoczone (23,8 tys. ton).