Jak informuje FAMMU/FAPA, według Komisji Europejskiej w okresie I-VII 2011 roku produkcja bydła wyrażona w sztukach w krajach Wspólnoty (UE-27) zwiększyła się o 0,8 proc. w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku (produkcja w tonach wzrosła o 1,4 proc.) Produkcja w „starych" krajach UE zwyżkowała o 1,1 proc., natomiast w UE-10 (kraje przyjęte do Unii w 2004 roku) obniżyła się o 1,3 proc. W krajach UE-2 (Bułgaria i Rumunia przyjęte do UE w 2007 roku) produkcja tych zwierząt spadła o 2,7 proc.
W omawianym okresie więcej bydła wyprodukowali m.in. Bułgarzy (+9,2 proc.), Brytyjczycy (+8,4 proc.),Belgowie (+8,0 proc.), Francuzi proc. (+3,9 proc.), Finowie (+3,8 proc.), Duńczycy (+3,2 proc.) oraz Cypryjczycy (+2,7 proc.). Największą dynamikę spadku produkcji zanotowano na Malcie (-31,5 proc.), w Estonii (-14,8 proc.), na Słowacji (-14,4 proc.), w Luksemburgu (-9,2 proc.), na Litwie (-6,9 proc.), w Irlandii (-5,4 proc.), w Rumunii (-4,8 proc.), we Włoszech (-4,6 proc.), w Austrii (-2,8 proc.), w Szwecji (-1,7 proc.) oraz w Czechach (-1,7 proc.).