Bayer_komplet_6_09_16
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Upadają małe piekarnie - zamiast świeżego chleb mrożony

22 sierpnia 2011
Z powodu konkurencji, drożejących zbóż i mody na dietę upadają małe piekarnie. Jeśli trend się utrzyma, to na koniec tego roku w kraju będzie o 650 piekarni mniej niż w ubiegłym roku – alarmuje "Gazeta Wyborcza".

Koszty małych piekarni rosną. W ciągu ostatniego roku wszystkie surowce potrzebne do wypieku zdrożały o 10, 20, a nawet 70 proc. Jeszcze kilka lat temu piekarnie pracowały na dwie zmiany, a teraz tylko po pięć-dziesięć godzin dziennie.
Jeśli trend się utrzyma, to na koniec tego roku w kraju będzie o 650 piekarni mniej niż w ubiegłym roku, czyli ok. 11 tys. Wg samych piekarzy to i tak o 40 proc. za dużo.

Małe piekarnie zastępują duże, przemysłowe zakłady. Mają niższe koszty dzięki dużej skali działalności. Przez to jednak robią powtarzalne produkty. Specjalizują się w pieczywie mrożonym dostarczanym następnie do marketów, gdzie jest podgrzewane w piecach lub - jak to określają piekarze - odpiekane. Pieczywo w sklepie pachnie, zachęcając do większych zakupów. Nic więc dziwnego że wprowadzają je kolejne sieci. Takie minipiekarnie chce rozwijać np. Lidl.



POWIĄZANE

Unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan poinformował w czwartek, że rozpoczyna ...

Przewodniczący Copa i Cogeca nakreślają najważniejsze wyzwania stojące przed uni...

30 listopada 2016 r. upływa termin zgłaszania kandydatów do Rady Ubezpieczenia S...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę