Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że w ubiegłym roku Stany Zjednoczone zwiększyły znacząco eksport wołowiny. Jak podaje Agriculture and Horticulture Development Board, brytyjski odpowiednik naszych funduszy promocji produktów rolno-spożywczych, w 2011 r. eksport świeżej i mrożonej wołowiny wzrósł o 22 proc.
Wolumen eksportu wyniósł 884 tys. t w porównaniu z 727 tys. t rok wcześniej.
Był to kolejny już rok dynamicznego wzrostu eksportu, gdyż w 2010 r. urósł on o 19 proc. Tak dobre wyniki w 2011 r. możliwe były m.in. dzięki stosunkowo słabemu dolarowi i wysokiemu popytowi na wołowinę na rynkach światowych.
Wśród dużych odbiorców amerykańskiej wołowiny Japonia, Korea Pd. i Kanada zwiększyły import o około jedną trzecią. Duże wzrosty notowano również w przypadku niektórych mniej ważnych odbiorców: Rosji, Hongkongu i Wietnamu. Jednak mimo niewielkiemu spadkowi importu, Meksyk pozostaje nadal największym odbiorcą wołowiny ze Stanów Zjednoczonych.