OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Uwaga! Nieprzydatne do spożycia

19 października 2004

Ponad jedna trzecia przetworów warzywnych i owocowych sprzedawanych w polskich sklepach nie nadaje się do jedzenia.

W świetle ostatnich ustaleń Inspekcji Handlowej, jedzenie koncentratów warzywnych i owocowych może być niebezpieczne. 36 proc. przetworów warzywnych i owocowych, które są oferowane przez hurtownie spożywcze, supermarkety i małe sklepy osiedlowe, ma fatalną jakość. Jest ona znacznie niższa nie tylko od deklarowanej przez producentów i umieszczanej na opakowaniach przetworów, ale także od ogólnie obowiązujących norm.

- Najwyższą wadliwością charakteryzowały się: koncentrat pomidorowy - w 47,3 proc. przypadków stwierdzono złą jakość, papryka - 45,6 proc. oraz ogórki konserwowe - 39,7 proc. - ocenia Izabela Balcerowska z działu kontroli produktów żywnościowych Inspekcji Handlowej.

Inspektorzy stwierdzili w przetworach nieprawidłowe zastosowanie substancji dodatkowych (sól, cukier, marynaty) - w 10 proc. produktów, przede wszystkim w koncentracie pomidorowym i grzybach marynowanych.

W 19 proc. kontrolowanych placówek klienci, co stwierdziła IH, mogli mieć kłopoty z dowiedzeniem się, ile kosztuje dany produkt. Przetwory importowane były sprzedawane klientom, choć sprzedawcy nie posiadali koniecznych zaświadczeń sanitarnych, formalnie dopuszczających produkty do dystrybucji.

W związku z nie najlepszą jakością przetwory bywały zwyczajnie niesmaczne. Wielokrotnie inspektorzy natknęli się na nietypowy smak, zapach i konsystencję - od bardzo twardej poczynając, na rozpadającej się w rękach kończąc. W przetworach (głównie ogórki i papryka) kontrolerzy odkryli mnóstwo uszkodzonych, często nadgniłych warzyw.

Problemy ze smakiem, zapachem i konsystencją brały się przede wszystkim z fatalnej jakości surowca, z jakiego robione były przetwory. Oceniane wyroby w większości przypadków spełniały wymagania dla II klasy jakości. Jednak producenci, aby nie stracić rynku zbytu, świadomie klasyfikowali te przetwory jako odpowiadające klasie I. Inspekcja Handlowa wycofała z obrotu wyroby o wartości 24,5 tys. zł. Kontrola objęła 207 placówek.


POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę