A_BIO_AGRO_950

W marcu spadł indeks cen żywności na świecie

5 stycznia 2016
Indeks cen żywności na świecie w marcu 2011 r. spadł o 2,9 proc. - podaje PAP, na podstawie informacji Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Jak podaje PAP, w marcu tego roku indeks cen żywności wyniósł 230 pkt., wobec 237 pkt. w lutym 2011 r. W ciągu roku indeks wzrósł o 61,5 pkt, czyli o 37 proc.
Z danych FAO wynika, że w marcu tego roku spadł indeks cen zboża, tłuszczów i olejów oraz cukru, wzrósł natomiast indeks cen mięsa i nabiału.
W marcu indeks mięsa znajdował się na poziomie 168,6, nabiału na poziomie 234,4, zboża 251,9, tłuszczów i olejów 259,9, a cukru 372,3.
Miesiąc wcześniej indeksy tych produktów wynosiły odpowiednio: mięsa 167,9, nabiału 230, zboża 258,6, tłuszczów i olejów 279,3 oraz cukru 418,2.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę