Biogaz_III Forum 2025

W Olsztynie odbył się kiermasz tradycyjnej żywności

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że na olsztyńskiej starówce odbył się w sobotę kiermasz tradycyjnej regionalnej żywności. Można było kupić chleby, sery twarogowe, ryby, wędliny i miody.
W zorganizowanym przez samorząd województwa kiermaszu wzięli udział członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle. Na drewnianych, stylowych straganach można było kupić m.in. chleb na zakwasie i z żurawiną wypiekany w piekarni w Wydminach pod Giżyckiem, czy wędzone ryby z gospodarstwa rybackiego w Swaderkach pod Olsztynem.
Choć ceny nie były niskie, np. mały bochenek chleba z żurawiną kosztował 6 zł, kupujących nie brakowało. Klienci podkreślali przede wszystkim, że kupując regionalne produkty mają pewność, że płacą za dobrą i zdrową żywność.
Certyfikaty Sieci Dziedzictwa Kulinarnego mają na Warmii i Mazurach producenci i przetwórcy żywności, a także restauratorzy i właściciele małych gospodarstw agroturystycznych, w sumie ponad 120 podmiotów.
Pomysł na Sieć Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w 1995 roku w Szwecji. Województwo warmińsko-mazurskie jako pierwsze w Polsce w 2006 roku utworzyło sieć regionalną. Później przystąpiło do niej jeszcze osiem innych województw.



POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę