OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

W sezonie 2011/12 nadwyżka produkcyjna cukru przekroczy 10 mln ton

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że zgodnie z prognozami firmy analitycznej Czarnikow, światowa nadwżyka produkcyjna w sezonie 2011/12 (lata kalendarzowe) wyniesie aż 10,3 mln ton wobec niewielkiego deficytu sezon wcześniej, który wyniósł 500 tys. ton.
Produkcja cukru na świecie została oszacowana na 182,2 mln ton, z czego 145,4 mln ton będzie stanowić cukier trzcinowy, a 36,8 mln ton cukier buraczany. Produkcja cukru ogółem wzrośnie o ponad 8% lub 14,2 mln ton. W sezonie 2010/11 ilosć wytworzonego cukru Czarnikow oszacował na 168 mln ton, z czego 135,8 mln ton stanowił cukier trzcinowy, a 32,2 mln ton cukier buraczany.
Konsumpcja cukru będzie rosnąć mniej dynamicznie od produkcji. Globalne spożycie w sezonie 2011/12 zostało oszacowane na 171,9 mln ton, więcej o prawie 2%. Wg Czarnikow, wzrost zaopatrzenia cukru powinien skutkować spadkiem jego cen i mniejszą ich zmiennością, co pociągnie za sobą wyższą konsumpcję.



POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę