A_BIO_AGRO_950

Więcej jabłek w przechowalniach

5 stycznia 2016
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, z danych WAPA wynika, że zapasy jabłek w krajowych przechowalniach i chłodniach na początku lutego 2014 roku wynosiły 878 tys. t i były o 7,1 proc. wyższe niż w analogicznym okresie rok wcześniej.
W stosunku do 1 stycznia 2014 r. zmniejszyły się natomiast o 19 proc. Oznacza to, że dynamika ich uwalniania w pierwszym miesiącu 2014 roku, podobnie zresztą jak w ostatnim kwartale 2013 roku, była słabsza niż w sezonie poprzednim a nawet dwa sezony wcześniej. Z zaprezentowanych danych Światowego Stowarzyszenia Producentów Jabłek i Gruszek wynika, że w styczniu 2014 roku w Polsce uwolniono 208 tys. ton jabłek tj. o 4,8 proc. mniej niż w styczniu 2013 roku oraz o 6,5 proc. mniej niż przed dwoma laty.
Jeśli chodzi o pozostałe kraje, w stosunku do miesiąca poprzedniego zmiany przebiegały łagodniej, a relacje stanu zapasów w stosunku do roku poprzedniego nie zmieniły się istotnie. Średnio w analizowanych przez WAPA, trzynastu krajach Unii Europejskiej, zapasy jabłek na początku lutego były o 18,8 proc. wyższe niż przed rokiem.




POWIĄZANE

18 grudnia w Brukseli zapłonie najpoważniejsza od lat fala protestu europejskich...

Raport o ASF w Polsce. 11 lat walki za nami. Ile jeszcze przed nami? Afrykański ...

Według ekspertów, w nowym sezonie produkcja olejów roślinnych w Turcji spadnie d...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę