A_BIO_AGRO_950

Większy eksport owoców z Chile

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała za Amerykańskim Departamentem Rolnictwa (USDA), że w całym minionym roku Chile wyeksportowało w sumie 2,579 mln ton świeżych owoców wraz z orzechami, czyli o 5,8 proc. więcej wobec roku 2010.
Największy wzrost eksportu odnotowano przypadku następujących produktów - wiśni i czereśni - o ponad 46 proc., śliwek - niecałe 36 proc. oraz jagód - 34 proc. i mandarynek - 20 proc.

Więcej niż przed rokiem wyeksportowano ponadto pomarańczy, gruszek czy nektarynek i winogron. Jedynie w przypadku eksportu jabłek, owoców kiwi i awokado odnotowano nieznaczny spadek wolumenu dostaw. Jabłka dominowały w ubiegłorocznym eksporcie - w sumie wysłano ich ponad 800,8 tys. ton.



POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę