biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Winny Gaudeamus

3 grudnia 2015
Gaudeamus – taką nazwę dla wina Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wybrało jury. Autorem zwycięskiej nazwy jest Adam Poznar – przewodniczący samorządu studentów.
Trudne zadanie miało pięcioosobowe jury w składzie: prof. Roman Kołacz – przewodniczący, prof. Jan Miodek, prof. Bogusław Fiedor, dr hab. Aneta Wojdyło i Małgorzata Wanke-Jakubowska – sekretarz.
Na ogłoszony przez rektora konkurs wpłynęły 22 zgłoszenia, zawierające propozycje 64 nazw. Były pomysłowe, oryginalne, a niektóre zabawne. Nadsyłane były z całej Polski – z Warszawy, Kamiennej Góry, Nowego Sącza, Radomska, Kątów Wrocławskich... Ale najwięcej było propozycji z uczelni, od pracowników i studentów Uniwersytetu Przyrodniczego.
Jurorom, którzy spotkali się w gabinecie rektora 28 października, najbardziej przypadła do gustu nazwa Gaudeamus, jest bowiem – jak uzasadniano – jednocześnie dostojna i wyrażająca radość, a także najbardziej oddaje uniwersytecki charakter wytwarzanego na uczelni gronowego trunku. Inne rozważane nazwy, takie jak: Gaudevini, Gaudevinus, ViniUP, VinUP, Rektorskie czy Bacalarus, nie zyskały aż takiego uznania.
Autor zwycięskiej nazwy w nagrodę otrzyma zaproszenie wraz z osobą towarzyszącą na uroczystą degustację, która odbędzie się w piątek 28 listopada w pawłowickim pałacu.




POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat produkuje sery dojrzewające bez chlorku wapn...

Deregulacja - rzadko które słowo zrobiło taką karierę w ostatnich miesiącach. Je...

Raport WEI wzywa do redefinicji polskiej polityki zdrowotnej   Warsaw Enterprise...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę