OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Włochy eksportują mniej owoców i warzyw

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała że, jak wynika z najnowszych danych Fruitimprese, w miesiącu styczniu bieżącego roku o 0,9 proc. spadł w ujęciu ilościowym eksport owoców i warzyw we Włoszech wobec analogicznego miesiąca roku 2011, a wolumen importu tych produktów był również niższy odpowiednio o 7,7 proc.
W przypadku włoskiego handlu zagranicznego owocami i warzywami największy wzrost wolumenu odnotował w styczniu 2012 roku import owoców cytrusowych oraz owoców świeżych - odpowiednio o ponad 48 proc. oraz 11 proc. Największy spadek w okresie pierwszego miesiąca bieżącego roku odnotowano przypadku eksportu owoców tropikalnych oraz owoców cytrusowych.

Największe ilości wyeksportowane z Włoch w okresie stycznia br., stanowiły świeże owoce - ponad 168,0 tys. ton oraz warzywa świeże - ponad 98,0 tys. ton. Natomiast w imporcie dominowały warzywa świeże z wynikiem niecałych 121,0 tys. ton oraz owoce tropikalne - ponad 59,0 tys. ton.



POWIĄZANE

Po słabym 2024 roku, finansowanie maszyn i urządzeń rolniczych na początku tego ...

Sztuczna inteligencja (AI). Mamy przyjemność przedstawić Państwu rozmowę z ekspe...

Jak informuje ARiMR, indywidualni pszczelarze i zrzeszające ich organizacje już ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę