biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Włochy też słyną z serów

5 stycznia 2016
Jak poinformowała FAMMU/FAPA, w grudniu 2011 roku w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1377/2011 z dnia 20 grudnia br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Salva Cremasco" .
Jest to ser stołowy, miękki, niegotowany, wytwarzany wyłącznie z pełnego mleka krowiego pochodzącego od krów ras hodowanych na obszarze geograficznym, Frisona italiana i Bruno alpina (północno-wschodnia część Włoch), których żywienie opiera się na zastosowaniu co najmniej 50% pasz pochodzących z upraw, które prowadzi się w gospodarstwie lub na obszarze produkcji sera.
Salva Cremasco dojrzewa przez co najmniej 75 dni, ma kształt równoległościanu o gładkich ścianach, którego bok ma wymiary 11-13 cm lub 17-19 cm; krąg jest prosty, o wymiarach 9-15 cm; masa produktu wynosi 1,3-1,9 kg lub 3-5 kg, plus/minus 10 %; delikatna skórka jest gładka, czasami z porostem pleśniowym, o średnio twardej konsystencji oraz charakterystycznej mikroflorze. W masie serowej znajdują się nieliczne nieregularnie rozmieszczone dziury, konsystencja jest zasadniczo zbita, krucha, bardziej miękka tuż pod skórką z uwagi na typowo dośrodkowy proces dojrzewania produktu, jego kolor jest biały, przechodzący w odcień słomkowożółty w miarę dojrzewania.
Smak sera „Salva Cremasco" jest związany z procesem dojrzewania i charakteryzuje się delikatnie słoną, a zwłaszcza lekko gorzką nutą, przypominającą smak trawy, wyczuwalną przy skórce. Zawartość tłuszczu w stosunku do zawartości suchej masy to min. 48 %.



POWIĄZANE

Elastyczna edukacja rolnicza zyskuje na znaczeniu. Kurs rolnika online to nie ty...

Sznurek do prasy rolniczej jest niezbędny do działania takich maszyn jak prasa k...

Rozpoczynając realizację przedsięwzięcia mogącego oddziaływać na środowisko, inw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę