OPOLAGRA_2025

Włoska wieprzowina Cinta Senese chronioną nazwą

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) wpisano nazwę włoskiej wieprzowiny „Cinta Senese".
Chroniona nazwa jest zastrzeżona dla mięsa tuczników rasy Cinta Senese, hodowanych od XIV wieku w ramach wypasu ekstensywnego lub umiarkowanego i pochodzącego od świń wpisanych do rejestru lub księgi hodowlanej typu genetycznego Cinta Senese. Zwierzę ma długi pysk i charakterystyczną czarną sierść z białym „kołnierzem". Stąd ich nazwa - cinta, czyli pas.

Wiek uboju świń musi wynosić co najmniej 12 miesięcy. Obszar produkcji obejmuje region Toskanii do wysokości 1200 m n.p.m. Świnie żyją w stanie półdzikim, są wypasane w lasach lub na przystosowanych działkach. Mięso tych zwierząt charakteryzuje się minimalną zawartością tłuszczów oraz odpowiednim składem nienasyconych kwasów tłuszczowych.



POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę