OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Wzrósł zysk netto dla przemysłu spożywczego

4 lutego 2003

W pierwszych III kwartałach 2002 r. zysk netto przemysłu spożywczego był o ponad 50 proc. wyższy niż w tym samym okresie 2001 r. i wyniósł 2 mld zł – poinformował prof. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na otwarciu XI Wystawy Produktów Spożywczych w Warszawie.

Rok 2002 był trudny dla przemysłu spożywczego, ale w stosunku do dwóch poprzednich lat poprawiła się koniunktura dla produkcji żywności – powiedział Urban.

O powolnym powrocie ożywienia w przetwórstwie rolno-spożywczym świadczą zmiany w sferze inwestycyjnej. Wprawdzie w okresie trzech pierwszych kwartałów 2002 roku odnotowano jeszcze spadek wydatków inwestycyjnych, ale w skali całego kraju zbliżały się one do poziomu 2001 roku – podkreślił profesor.

Wyraźne objawy ożywienia wystąpiły w przetwórstwie ziemniaków, owoców i warzyw, produkcji tłuszczów roślinnych, a w mniejszym stopniu w przetwórstwie mięsa i mleka. Spadek inwestycji nastąpił w produkcji piwa i innych wyrobów alkoholowych, przetwórstwie ryb i zbóż oraz produkcji cukru.

W 2002 roku największy wzrost zysku osiągnęła branża piwna, mięsna, mleczarska, cukiernicza, paszowa, olejarska, owocowo- warzywna i napojów bezalkoholowych. Gorsze wyniki niż 2001 roku uzyskał przemysł cukrowniczy.

Najgorsze wyniki miał przemysł spirytusowy, drobiarski, rybny i cukrowniczy. Strata przemysłu spirytusowego w pierwszych trzech kwartałach 2002 roku wyniosła 36 mln złotych. Od października nastąpił wzrost produkcji wyrobów spirytusowych wynoszący średnio 50 proc. Jednak w skali roku przyrost produkcji będzie minimalny – wyjaśnił Urban.

Profesor zauważył, że następuje coraz większe wyrównanie wskaźników rentowności. Wśród firm dużych i średnich 75 proc. jest przedsiębiorstw rentownych, osiągających zyski netto.

Urban zaznaczył ponadto, że w ubiegłym roku nastąpił niewielki wzrost produkcji wędlin, serów, przetworów warzywnych, natomiast mniej wytworzono wszystkich rodzajów tłuszczów.

Zauważył również, że znacznie wyhamowana została produkcja tych wyrobów, które szybko rozwijały się w latach 90., tj. przekąsek, deserów, owoców mrożonych, wyrobów czekoladowych, makaronu, przetworów rybnych. Nadal jednak utrzymywało się wysokie tempo wzrostu produkcji piwa, serów pleśniowych i soków owocowo- warzywnych – mówił profesor.

Wystawa Produktów Spożywczych organizowana jest co roku przez Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego i ma na celu promocję wyróżniających się produktów żywnościowych. W tym roku uczestniczyły w wystawie 23 firmy. Najliczniej reprezentowana była branża wędliniarska, mleczna i cukiernicza.


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę