biogaz_09_2025

Z każdym rokiem więcej mrożonek warzywnych

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że zgodnie z danymi statystyki publicznej w 2013 roku utrzymała się, obserwowana na przestrzeni ostatniej dekady, wzrostowa tendencja produkcji mrożonek warzywnych w Polsce. Według GUS w zakładach przetwórczych zatrudniających 50 osób i więcej wyniosła ona 570 tys. ton i była o 1,3 proc. wyższa w stosunku do 2012 roku, będąc zarazem produkcją rekordową. Choć wzrost ten nie jest znaczny to należy zwrócić uwagę, ze działo się to w warunkach mniejszej dostępności warzyw na rynku - przypominamy że wg grudniowego szacunku GUS zbiory warzyw gruntowych w Polsce były o 4,3 proc. niższe niż rok wcześniej.
Przy spadkowej tendencji produkcji mrożonek w trzecim kwartale ale również w październiku 2013 roku, o wysokim jej poziomie w całym roku zadecydowała wysoka dynamika wzrostu w listopadzie oraz grudniu. Łącznie w tych dwóch miesiącach wyprodukowano blisko 115 tys. ton mrożonych warzyw czyli o 21 proc. więcej niż przed rokiem, z czego w listopadzie o 18 proc. więcej (67,2 tys. t) a w grudniu o 26 proc. więcej (47,4 tys. t).

Utrzymanie wysokiego poziomu produkcji przy wzroście cen mrożonych warzyw na rynku, spowodowanym m.in. wysokim zapotrzebowaniem za granicą (ze względu na niższe zbiory warzyw w zachodniej UE) może być czynnikiem sprzyjającym zwiększeniu przychodów przedsiębiorstw zajmujących się ich produkcją w kraju w sezonie bieżącym. Zgodnie z danymi FoodNews w styczniu 2014 roku, mrożone warzywa na rynku europejskim były od kliku do kilkudziesięciu proc. droższe w stosunku do tych przed rokiem. Dla przykładu cena mrożonej cebuli z Polski wynosiła średnio w pierwszej połowie stycznia 0,47 euro/dt czyli o 30 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2012 roku. Mrożone kalafiory z Polski podrożały o 23 proc. do poziomu 0,65 euro/kg, a mrożony groszek o 7 proc. do 0,80 euro/kg.

Wraz ze wzrostem cen, w sezonie 2013/2014, można również oczekiwać wzrostu wartości polskiego eksportu mrożonych warzyw. Wzrostową dynamikę sprzedaży zagranicę widać było już od początku bieżącego sezonu. Zgodnie z danymi Eurostatu, od lipca do października 2013 r. wartość wyeksportowanych warzyw z Polski (bez mrożonych ziemniaków), mimo zmniejszenia wolumenu eksportu, zwiększyła sie o blisko 6 proc. w relacji do tego samego okresu przed rokiem i ukształtowała się na poziomie 82,7 mln euro. Patrząc jednak na zmiany w strukturze - wzrost do krajów poza unijnych był relatywnie silniejszy i wyniósł ok. 10 proc. w relacji r/r.

Mrożone warzywa nie były jedyną kategorią spośród przetworów warzywnych których produkcja ukształtowała się na stosunkowo wysokim poziomie w 2013 roku. Zakładom przetwórczym w Polsce udało się wyprodukować również zbliżoną do roku poprzedniego ilość marynat warzywnych. Zgodnie z danymi GUS w 2013 roku były one zaledwie o 0,3 proc. niższe i wyniosły 48,5 tys. ton.



POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę