biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Z powodu wzrostu ceny mąki drożeją krakowskie obwarzanki

5 stycznia 2016

Już 1,50 zł trzeba zapłacić za obwarzanek przy Rynku Głównym w Krakowie. Piekarze ostrzegają, że to dopiero początek, ponieważ ceny mąki stale idą w górę - podaje Gazeta Wyborcza Kraków.
- Obwarzanek to dobry wskaźnik na naszym lokalnym rynku, tak samo jak hamburger na świecie. Jako branża jesteśmy przerażeni tym, co się dzieje od grudnia. Podrożały wszystkie surowce, nie tylko mąka. Cena soli wzrosła np. o 60 proc. - mówi w rozmowie z Gazetą, Kazimierz Czekaj, właściciel piekarni Rafapol.
Klienci piekarni zmiany mają odczuć za parę tygodni. - Jak tak dalej pójdzie, to do końca lutego ceny pieczywa mogą wzrosnąć co najmniej o 30 proc. Mamy umowy handlowe ze sklepami, staramy się ich nie zaskakiwać, tak jak nas zaskakują producenci, ale w końcu podwyżki cen dojdą do klientów - tłumaczy Czekaj.
Rok temu kilogram mąki kosztował 75 gr, teraz jest o 100 proc. droższy. Za tę sytuację piekarze winią ministra rolnictwa.


POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę