OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Zamiast oscypków - uscypki, scypki i cypki

5 maja 2008
Tysiące turystów, którzy zjechali na długi weekend pod Tatry, na góralskich straganach może przebierać w uscypkach, scypkach i cypkach. Po oscypkach ani śladu. Co się stało?

Wszystko przez to, że oscypek - podhalański wędzony owczy ser o charakterystycznym wrzecionowatym kształcie - Komisja Europejska zarejestrowała jako unijny produkt regionalny. Górale sami tego chcieli, to mają. - Walczyliśmy o rejestrację oscypka jako polskiego produktu regionalnego w Unii Europejskiej, by wypromować jego walory smakowe w Polsce i w Europie, by dbać o jego jakość. Wadziliśmy się w Brukseli o oscypki ze Słowakami. Sprawę wygraliśmy, Europa dała nam certyfikat regionalności na oscypki. I co? Ludzie wolą fałszować oscypki, niż spełniać normy produkcji tego sera. Aż żal góralskie serce ściska! - denerwuje się Andrzej Gąsienica-Makowski, starosta tatrzański, inicjator rejestracji oscypków w UE.

Inośmy je tak dla konspiracyji nazwoli

Turyści, którzy na długi majowy weekend zjeżdżają pod Tatry, mogą już przy zakopiance zauważyć dotąd niespotykane góralskie słowotwórstwo gwarowe. "Uscypki", "scypki", "cypki" - tak informują przydrożne szyldy o możliwości zakupu serów. - Panocku, toć to som nojprowdziywse oscypki, jakie sie u nos w chałupie z dziada pradziada robiło - zarzeka się baca Staszek, który ustawił stragan z "uscypkami" pomiędzy Klikuszową a Nowym Targiem. - Inośmy je tak dla konspiracyji nazwoli uscypkami, coby nom sie kontrolerzy złamania jakisik unijnych norm ni dopatrzyli - wyjaśnia pochodzenie nowej nazwy sera.

A baca Staszek ma się czego bać. W górskie gminy ruszyło stu kontrolerów Państwowej Inspekcji Handlowej i Inspekcji Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych. Sprawdzają, czy górale produkują oscypki zgodnie z wymogami unijnego rozporządzenia. Europejskie przepisy precyzują - zresztą na wniosek samych górali zabiegających o unijny certyfikat - że prawdziwe oscypki można wyrabiać od maja do września, bo tylko wtedy owce dają mleko. Zawartość mleka owczego w oscypku musi wynosić przynajmniej 60 proc., w dodatku ser ma mieć kształt wrzecionowaty, ważyć od 600 do 800 g i mieć długość od 18 do 20 cm. Inaczej oscypek prawdziwym oscypkiem nie będzie. A oszustom grożą surowe kary. 5 tys. zł grzywny za znalezienie podróbek na straganie, a nawet kara więzienia, jeżeli oscypki fałszuje się na masową skalę.

Pierwszych fałszerzy oscypków inspektorzy już złapali. - Na początku kwietnia zlikwidowano stoisko z rzekomymi oscypkami w Andrychowie. Nie mogły to być prawdziwe oscypki, bo w kwietniu owce jeszcze nie dawały mleka. Nie mówiąc już o tym, że Andrychów to żadne góry, by produkować tam góralskie oscypki - wyjaśnia Gąsienica-Makowski.

- I na co mi takie mecyje i kłopoty? Wolę ser nazwać "uscypek" i mieć święty spokój. Smaczny jest. Kto ma kupić i tak kupi - mówi baca Staszek spod Nowego Targu.

Ale starosta tatrzański przestrzega, że kontrolerzy mogą ukarać i takich jak baca Staszek, co to nagle stworzyli nowe gatunki serów nieznane wcześniej w polskich górach: "uscypki", "scypki", "cypki".

- To też jest prawnie zakazane. Bo oni świadomie powołują się na renomę oscypka, zmieniając tylko jedną, dwie czy trzy litery. Niech już lepiej nazwą swoje produkty po prostu "sery górskie" i będzie dobrze. Bo teraz cała Polska śmieje się z górali, jak próbują omijać unijne prawo, o którego wprowadzenie sami zabiegali. Trzeba z tym skończyć - postuluje Gąsienica-Makowski.

Nie wiem, jak smakują?

Cała sprawa wprawia w zdumienie turystów. - Wychodzi na to, że nigdy nie jadłem prawdziwego oscypka i przez całe lata sprzedawano mi fałszywki - mówi z kwaśną miną Piotr Joniak z Warszawy. - Bo od lat podczas urlopu kupuję sery na targowisku pod Gubałówką od tej samej gaździny. Zawsze mówiła, że to są oscypki, a w tym roku wywiesiła kartkę z napisem "scypki". Smakują tak samo.

To gdzie można kupić prawdziwe oscypki? - Maj się dopiero zaczyna, więc oscypkowy boom dopiero przed nami. Powiaty nowotarski i tatrzański tworzą szlak z około 20 bacówkami, które będą produkowały oscypki zgodnie z wymogami. Lokalizację bacówek podamy w internecie - informuje Gąsienica-Makowski.


POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę