A_BIO_AGRO_950

Zatrzymać brazylijską wołoinę

30 czerwca 2006

Brytyjscy i Irlandzcy farmerzy nie dają za wygraną i zwracają się do Komisji Europejskiej o rozważenie wprowadzenia embarga na brazylijską wołowinę. W październiku zeszłego roku na tamtejszych farmach wybuchła epidemia pryszczycy, jednak Bruksela zakazała sprowadzania mięsa jedynie z regionów dotkniętych chorobą.

Zrzeszenia farmerów wysłały list do komisarza do spraw zdrowia. Twierdzą, że kontrola brazylijskiego mięsa jest niewystarczająca i stanowi ono zagrożenie dla unijnego rynku.

Nie wiadomo na ile obawy rolników wywołane są rzeczywistym lękiem przed pryszczycą a na ile walką z trudnym konkurentem liczącym się na europejskim rynku. W pierwszych miesiącach tego roku Wielka Brytania sprowadziła ponad 7 tysięcy ton mrożonej i świeżej wołowiny z Brazylii. W porównaniu z zeszłym rokiem o 4 tysiące ton mniej.


POWIĄZANE

W sercu Newark w stanie New Jersey działa AeroFarms – pionier rolnictwa wertykal...

Inwestycje Zwiększające Konkurencyjność (IZK). Kto dostanie pieniądze, ile i na ...

Bezpieczeństwo konia i jeźdźca to absolutny priorytet – w każdych warunkach atmo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę