FAMMU/FAPA podała za Komisją Europejską, że w lipcu 2014 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-6,4 proc.). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w lipcu 2014 r. w stosunku do czerwca br. o 0,8 proc..
W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1695 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 1988 EUR/t (2691 USD/t). W lipcu 2014 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 25,2 proc., natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca wzrosła o 9,9 proc.
W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 15 proc. niższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W lipcu 2014 r. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3577 EUR/t, tj. była o 4,0 proc. niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w lipcu br. była także o 0,6 proc. niższa niż w czerwcu 2014 r.
W lipcu br. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 3706 EUR/t (5018 USD/t), tj. była o 28,6 proc. wyższa niż przed rokiem, i jednocześnie o 13,7 proc. wyższa w stosunku do ceny z czerwca 2014 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -3 proc.
Ponadto w lipcu 2014 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1939 EUR/t. Była ona o 6 proc. wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 1834 EUR/t (2482 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zmniejszyła się o 3,2 proc., natomiast miesięcznym spadła o 1,0 proc. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 5,8 proc., natomiast m/m zwyżkowała o 1,6 proc.