biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Żywność wysokiej jakości - szansa pomorskich rolników

5 stycznia 2016
Władze woj. pomorskiego uważają, że szansą dla małych gospodarstw w regionie może być produkcja żywności wysokiej jakości (produktów regionalnych i tradycyjnych) oraz agroturystyka. Ponad połowa gospodarstw na Pomorzu nie przekracza powierzchni 5 hektarów.
Dyrektor Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Zasobów Naturalnych Urzędu Marszałkowskiego woj. pomorskiego w Gdańsku, Kazimierz Sumisławski jest zdania, że najmniejsze gospodarstwa, których na Pomorzu w 2010 r. było 34 tys. (56,1 proc. wszystkich gospodarstw prowadzących działalność), mają charakter socjalny i produkcja żywności wysokiej jakości oraz turystyka mogą być dla nich szansą. Miałoby to wpływ na rozwój regionu.
Na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się ponad 120 produktów regionalnych i tradycyjnych z woj. pomorskiego.
"Trzeba szukać nowych rozwiązań, które pomogą się odnaleźć właścicielom małych gospodarstw i pozwolą im przetrwać" - dodał Sumisławski. Jego zdaniem, jest to jedno z najważniejszych zadań dla samorządów i organizacji rolniczych. Zaznaczył, że także Unia Europejska, ze względów społecznych, "kładzie duży nacisk na małe gospodarstwa".
Najbardziej rozdrobnione są gospodarstwa na Kaszubach, przy jednocześnie słabych glebach. "Rolnicy w tym regionie bardziej koncentrują się na osiąganiu dochodów z turystyki niż z produkcji rolniczej, a w minionych 10 latach średnia powierzchnia gospodarstw na Kaszubach nie zwiększyła się" - dodał.
Według danych spisu rolnego, w woj. pomorskim w 2010 r. było 61 tysięcy gospodarstw. Ponad 88 proc. z nich miało powierzchnię do 20 hektarów. Gospodarstw największych, o powierzchni powyżej 50 ha, było tylko 0,7 tys. (3,4 proc.), głównie na Żuławach i na Ziemi Puckiej. Według danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego w Pomorskiem wyniosła 18,82 ha (w Polsce 10,23 ha).
W woj. pomorskim w rolnictwie pracuje 57 tys. osób.



POWIĄZANE

Współczesna hodowla zwierząt stawia coraz wyższe wymagania w zakresie higieny pr...

W pierwszym półroczu 2025 r. zlikwidowano w Polsce 2 707 stad świń, co przełożył...

Raport ekspercki dla PPR.pl Opracowanie na podstawie raportu USDA „Spanish Dried...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę