Biogaz_III Forum 2025

Żywność zdrożała o niecały procent. W grudniu

5 stycznia 2016
Jak podał Główny Urząd Statystyczny, ceny towarów i usług konsumpcyjnych w grudniu 2011 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,4%. W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie podwyżki cen żywności (o 0,9%).
Ceny żywności w grudniu 2011 r. były wyższe niż przed rokiem o 4,6 proc. Najbardziej podrożał cukier (o 33,7 proc.), przetwory młynarskie (o 12,2 proc.) i tłuszcze zwierzęce (o 11,2 proc.).
W następstwie zmian cen skupu żywca, ceny mięsa wzrosły przeciętnie o 11,1 proc., w tym drobiu - o 18,2 proc., mięsa wołowego - o 17,3 proc., a wieprzowego - o 13,5 proc. Obserwowany wzrost cen mięsa przełożył się na dynamikę cen wędlin, za które należało zapłacić o 7,6 proc. więcej niż przed rokiem.



POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę