Advertisement

Alternatywa dla wegetarian – pomysł na warzywne szaszłyki z serem żółtym

22 lipca 2016
Alternatywa dla wegetarian – pomysł na warzywne szaszłyki z serem żółtym
Newseria Lifestyle

Jak się okazuje nie muszą to być tylko mięsne przysmaki, na grillu można przygotować również doskonałe potrawy dla wegetarian. Sprawdź, jak przyrządzić pyszne szaszłyki z warzywami i żółtym serem.

Kiełbasa, kaszanka, karczek czy skrzydełka – to właśnie te produkty najczęściej pojawiają się na ruszcie. Amatorów soczystych mięs nie brakuje, ale pamiętajmy również o wegetarianach. Lato to czas, kiedy wszelkie targi i stoiska wręcz mienią się feerią barw. Warto to wykorzystać! Na grillu idealnie sprawdzi się papryka, cukinia, pieczarki czy cebula. Warzywa możemy przygotować na dwa sposoby: grillując pokrojone w grube paski lub nabite na długie wykałaczki. – Ser żółty to również dobry dodatek do dań z grilla. Możemy pokroić go w kostkę i dodać do sałatek czy nawet szaszłyków. Żeby nie uległ stopieniu, działaniu temperatury poddajmy tylko warzywa lub mięso, a kostki sera dołóżmy tuż przed podaniem. Wybierajmy sery, które nie są zbyt miękkie i smakowo dobrze komponują się z innymi produktami. Dobrym wyborem będzie np. ser żółty Edamski MSM Mońki – wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Jeśli chcecie zaserwować swoim gościom nieco inną wersję popularnych szaszłyków, proponujemy kompozycję z serem żółtym, aromatyczną cukinią i świeżą papryką.

 

Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami

Składniki:

- 200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki

- pół  młodej cukinii

- 6 średnich świeżych pieczarek

- 1 świeża kolorowa papryka                                     

- 6-7 pomidorków koktajlowych                                           

- 1 łyżka oleju rzepakowego                                                          

- zioła prowansalskie, sól, płatki chili do smaku

Wykonanie:

Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki, doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgranym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia, zdjąć z grilla i wystudzić.

Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

ARiMR wypłaciła do 25 kwietnia 2017 r. 13,09 mld zł w ramach płatności bezpośred...

Kilkuset rybaków zajmujących się hodowlą karpi protestowało we wtorek przed mini...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę