aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Badanie potencjału żywienia loch w celu obniżenia liczby martwych urodzeń i zwiększenia poziomu siary

13 maja 2021
Badanie potencjału żywienia loch w celu obniżenia liczby martwych urodzeń i zwiększenia poziomu siary

Choć dzięki postępowi hodowlanemu dzisiejsze lochy rodzą liczne mioty, wciąż wyzwaniem pozostaje wysoki wskaźnik martwych prosiąt oraz niska masa urodzeniowa. Z danych przedstawionych przez Pietera Langedijka – naukowca Trouw Nutrition – wynika, że uważna obserwacja prosiąt oraz lochy może zmniejszyć niedobór tlenu w trakcie porodu i ilość martwych prosiąt w miocie.

Naukowcy na podstawie badań krwi wykazali różnice w poziomie wapnia u loch w zależności od długości trwania porodu. Postawiono hipotezę, iż ból związany z porodem działa jako stresor, który może blokować wydzielanie oksytocyny – hormonu odpowiedzialnego za skurcze macicy. Na podstawie poziomu mleczanu (będącego wskaźnikiem natlenienia) we krwi pobranej z pępowiny,  zaobserwowano, że poziom tego związku rośnie wraz z długością trwania porodu, a niedotlenienie prosiąt negatywnie wpływa na ich rozwój i przeżywalność (wolniejsze wypijanie siary i mniejsza zdolność pobrania jej w ciągu pierwszych 24 godzin życia).

Wyniki badań skłoniły naukowców do opracowania dodatku, którego celem byłoby skrócenie czasu porodu i zwiększenie poziomu natlenienia krwi prosiąt. Produkt taki działałby na zasadzie mobilizacji zapasów wapnia z kości w momencie porodu, utrzymując jego optymalny poziom we krwi. Ponadto  zawierałby składniki poprawiające przenoszenie tlenu z krwi matki przez łożysko, zapewniając odpowiednią ilość tlenu prosiętom.

W innym projekcie specjaliści koncentrują się na poprawie masy urodzeniowej prosiąt. Zauważono bowiem silny związek między wielkością łożyska, a ostateczną masą w momencie porodu oraz dysproporcje pomiędzy jego rozmiarem u najlżejszych i najcięższych prosiąt.

 

polsus.pl


POWIĄZANE

Oczywiste jest, że organizacja imprez okolicznościowych, jak wesela, święta czy ...

Think tank Żywność dla Przyszłości prezentuje wnioski z raportu „Talerz Polaka -...

Z najnowszego rynkowego raportu wynika, że art. spożywcze na grilla rdr. zdrożał...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę