aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Badanie w sektorze warzyw i owoców UE

16 grudnia 2022
Badanie w sektorze warzyw i owoców UE

Badanie pokazuje kluczową rolę organizacji producentów w unijnym sektorze owoców i warzyw. Organizacje producentów (OP) odgrywają kluczową rolę w podtrzymywaniu i wspieraniu wzrostu w sektorze owoców i warzyw w Unii Europejskiej. Odbywa się to między innymi poprzez ukierunkowanie unijnego wsparcia finansowego dla sektora. To jeden z wniosków podsumowującego studium krajowych strategii na rzecz zrównoważonych programów operacyjnych w sektorze owoców i warzyw na lata 2013-18, opublikowanego 15.12.2023r. przez Komisję Europejską.

Generalnie programy operacyjne realizowane przez organizacje producentów okazały się skuteczne w zwiększaniu atrakcyjności członkostwa w OP, promowaniu koncentracji podaży i wprowadzania na rynek, zwiększaniu wartości handlowej produktów oraz zapewnianiu dostosowania produkcji do popytu.

Zgromadzone dane pokazują również, że programy operacyjne miały pozytywny wpływ na sektor, jeśli chodzi o poprawę konkurencyjności, ochronę i utrzymanie środowiska oraz zapobieganie kryzysom i zarządzanie nimi, wzmacniając inne polityki realizujące podobne cele, takie jak środki rozwoju obszarów wiejskich. Zainteresowane strony wymieniły w szczególności pozytywne możliwości wynikające z członkostwa w OP, w tym:

• zakładana ogólnie lepsza pozycja rynkowa: Ogólnie rzecz biorąc, marketing prowadzony przez organizacje producentów odpowiada za około połowę wartości całkowitej krajowej produkcji owoców i warzyw;
lepszy dostęp do maszyn do zbioru i przetwarzania;
korzyści finansowe i współinwestycje;
wymiana wiedzy i pomoc techniczna;
lepszy dostęp do ubezpieczeń upraw;
dostęp do środków zapewniających jakość produktu lub certyfikację; oraz
zwiększona odporność na szoki (w tym stabilność cen) oraz w pewnym stopniu na ogólne trendy strukturalne, dzięki podejściu wspólnotowemu.

Około 18 do 21 % łącznych wydatków w latach 2013–2018 dotyczyło również działań mających na celu ochronę środowiska. Integrowana produkcja, która ma pozytywny wpływ na jakość wód i gleb, stanowiła np. największy udział w wydatkach na ochronę środowiska (37% ogółu wydatków w 2018 r.). Inne środki przyczyniły się do zachowania siedlisk istotnych dla różnorodności biologicznej oraz do ochrony gleby. Duża część działań środowiskowych jest bezpośrednio związana z produkcją, podczas gdy środki oszczędności energii i wydajności są szczególnie ukierunkowane na transport, a środki redukcji odpadów na marketing.

Aby pomóc producentom przeżywającym trudności, a nawet kryzys, dwa najczęściej stosowane instrumenty to wycofanie z rynku i ubezpieczenie zbiorów. Działania marketingowe, promocyjne i komunikacyjne mogą być również wykorzystywane do celów zapobiegania i zarządzania kryzysowego, ale zostały zmobilizowane w mniejszym stopniu. Sytuacja pozostaje jednak zróżnicowana w poszczególnych krajach UE.

W 2020 r. w UE-27 istniały 1603 organizacje producentów i 31 ponadnarodowych organizacji producentów w sektorze owoców i warzyw. Najwięcej uznanych organizacji producentów w tym sektorze znajduje się w Hiszpanii (527), Włoszech (289), Francji (220), Polsce (196) i Grecji (128).

Dzisiejszy raport obejmuje lata 2013-2018 i obejmuje 19 krajów UE: Austrię, Belgię, Bułgarię, Cypr, Czechy, Danię, Finlandię, Francję, Niemcy, Węgry, Irlandię, Włochy, Łotwę, Holandię, Polskę, Portugalię, Rumunię, Hiszpanię i Szwecji. W tych 19 krajach wydatki na wszystkie organizacje producentów, ponadnarodowe organizacje producentów, zrzeszenia organizacji producentów i ponadnarodowe zrzeszenia organizacji producentów wyniosły 1 574 mln EUR w 2018 r., przy czym Hiszpania i Włochy miały największy udział w wydatkach – 489,4 EUR odpowiednio 489,3 mln euro.

Jeśli chodzi o wydatki ogółem, dane wskazują na tendencję wzrostową wsparcia udzielanego sektorowi owoców i warzyw w UE w latach 2013-2018. Łączne wydatki poniesione przez kraje UE w kontekście krajowych strategii wzrosły o 20% w tym okresie objęte tym badaniem. Uznane organizacje producentów mogą utworzyć fundusz operacyjny w celu finansowania ich programu operacyjnego. Pomoc finansowa UE jest zasadniczo ograniczona do 50% całkowitego funduszu operacyjnego, chociaż w szczególnych przypadkach może zostać zwiększona do 60%. Aby ułatwić organizacjom producentów wsparcie finansowe, państwa członkowskie opracowują i regularnie oceniają krajową strategię na rzecz zrównoważonych programów operacyjnych w sektorze owoców i warzyw.

W odniesieniu do wydatków zarejestrowanych w ramach pojedynczych działań w całym okresie największe udziały miały działania wspierające:

planowanie produkcji z 345,9 mln euro w 2013 r. i 417,7 mln euro w 2018 r.
poprawa jakości produktów z kwotą 369,7 mln euro w 2013 r. i 394,3 mln euro w 2018 r.

Raz na okres programowania państwa członkowskie, w których realizowane są programy operacyjne, są zobowiązane do ich monitorowania i oceny w celu oceny postępów w osiąganiu wyznaczonych celów strategii krajowych.

 

autor: Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich


POWIĄZANE

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...

Przedstawiciele branży mleczarskiej będą mogli zaprezentować swoje produkty na t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę