Ceny cukru rosną, mimo dużej, tegorocznej produkcji

14 lipca 2016
Ceny cukru rosną, mimo dużej, tegorocznej produkcji
PAP / Wojciech Pacewicz

Ceny cukru rosną, mimo że jego produkcja w tym roku przekroczy krajowe zapotrzebowanie - uważają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W handlu detalicznym średnia cena cukru w maju wyniosła 2,77 zł/kg i była o 1,1 proc. wyższa niż w kwietniu. Była też, aż o 30 proc. wyższa niż przed rokiem.

Produkcja cukru w tym roku ma być wyjątkowo wysoka. Jak oceniają eksperci IERiGŻ powierzchnia zasiewów buraków cukrowych w 2016 roku wynosi ok. 201 tys. ha. Jeżeli średnie plony wyniosą ok. 61 ton/ha, to zbiory mogą osiągnąć poziom ok. 12,3 mln ton.

Eksperci uważają, że duża podaż surowca będzie skutkowała wzrostem produkcji cukru do ok. 1,9 mln t, która będzie większa od kwoty produkcyjnej (1.405,6 tys. ton) i krajowego zapotrzebowania (1.705 tys. ton).

(PAP)


POWIĄZANE

Setki kilogramów mleka w proszku pokryły chodniki i fasady instytucji unijnych w...

Polska chce, by w rozmowach na temat umowy o wolnym handlu między UE a Nową Zela...

W dniu 18 stycznia 2016 roku w Paryżu na zaproszenie Stałego Zgromadzenia Izb Ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę