aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Cukinia liderką w lutym

24 lutego 2023
Cukinia liderką w lutym

Które warzywa jemy w lutym najchętniej? - badania Kantar

Wśród najpopularniejszych gatunków lutego Kantar wymienia ziemniaki, cebulę i pomidory. W porównaniu do lutego 2021 roku najbardziej wzrosło spożycie buraków, brokułów i kalafior. W porównaniu do lutego 2020 roku wzrost ilości konsumentów kalafiora - luty do lutego - wyniósł 25%, a ogórków 16%.

Stały monitoring konsumpcji zleca Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Badania przeprowadziła firma Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II etap”.

Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Są częścią stałego monitoringu konsumpcji. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków dostępne są na WczorajNaTalerzu.pl

Konsumpcja warzyw w lutym

Najpopularniejszym warzywem w lutym ponownie były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 97% Polaków.
Na drugim miejscu wśród warzyw znalazła się cebula które jadło 90% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do pomidorów (85%).
 
warzywa lutego
 
W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: marchew (83%), ogórki (80%), papryka (64%) oraz kapusta (64%). W porównaniu do stycznia spadło spożycie papryki (o 3 p.p.).
Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, dostępne i jedzone niezależnie od sezonu.
 
 
 
 
Wzrost liczby konsumentów "luty do lutego"
W porównaniu do lutego 2022 roku wzrosło spożycie cukinii i brokułów. Odpowiedni o 10% i 5%.

KANATR Zmiany 2.2023 (1).jpg

Stałą liczbą konsumentów "luty 2023 do lutego 2022" mogą się pochwalić cebula i buraki. W porównaniu do stycznia 2022 nieznacznie spadło spożycie ogórka, kalafiora i marchwi.
 
KANATR Zmiany 2.2023 (5).jpg

W porównaniu do lutego 2021 roku wzrosło spożycie buraków, brokułów i kalafiora. W przypadku buraków oznacza to wzrost liczby konsumentów o 8%, w przypadku brokułów o 3%, a kalafiora o 2%. 

KANATR Zmiany 2.2023 (4).jpg
 
W skali trzech lat, w porównaniu "luty 2023 do lutego 2020 roku" wzrosło spożycie praktycznie wszystkich badanych gatunków.                                                                                                                Najbardziej wzrosła liczba konsumentów kalafiora (25%), ogórka (16%), brokułów (8%) oraz papryki (7%).
  
Wyniki badań konsumpcji 2020-2023
 
W lutym 2020 rozpoczęto monitoring spożycia najpopularniejszych warzyw i owoców. Projekt ma pomóc nam wszystkim zrozumieć rolę warzyw i owoców w codziennym odżywianiu i fakt, że powinny stanowić połowę tego co spożywamy.
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

***

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw 

Badanie zrealizowano w dniach 15-20 lutego 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1010 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

 

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg
 
 
 
 
 
 
 

POWIĄZANE

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) ogłosiło konkurs Seal of Excellence, rea...

Ciągnik siodłowy to samochód ciężarowy przeznaczony do transportu różnego rodzaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę