Mięso świniodzika idealne dla otyłych

14 października 2002

Dobra informacja dla osób, które mają problemy z cholesterolem i nadwagą, a jednocześnie nie chcą rezygnować z jedzenia mięsa. Naukowcy z Uniwersytetu Reszowskiego po trwających kilka lat badaniach wyhodowali świniodziki. Mięso tych oryginalnych zwierząt smakuje jak wołowina, ale zawiera o połowę mniej tłuszczu i cholesterolu.

Michaś to dzik z krwi i kości rodem z Mazur – ojciec prawie czterdzieściorga warchlaków. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że ich wnukami są świnie. Z wyglądu przypominają dzika. Mają pręgę na grzbiecie i dłuższe ryjki.

Pomysłodawca tej krzyżówki jest profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego Marek Koziorowski. Jak twierdzi jego badania to efekt poszukiwań mięsa, które nie byłoby tak kaloryczne jak wieprzowina.

Dzisiaj kiedy spożycie wołowiny w całej Europie spada mięso świniodzików ma duże szanse ponieważ pod względem składu zbliżone jest do wołowego, a ma dużo lepsze walory smakowe – mówi Marek Koziorowski

Profesor uważa, że ta krzyżówka doskonale nadaje się do hodowli w małych gospodarstwach, właśnie takich jak na Podkarpaciu. Zwierzęta mogłyby być także atrakcją w gospodarstwach agroturystycznych.


POWIĄZANE

W dniu 9 marca 2017 r. na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej odbędzie się...

W minionym tygodniu odbyła się konferencja prasowa „Zieleń i światło”, zorganizo...

Z przyjemnością informujemy, że Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę