Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Mięso świniodzika idealne dla otyłych

14 października 2002

Dobra informacja dla osób, które mają problemy z cholesterolem i nadwagą, a jednocześnie nie chcą rezygnować z jedzenia mięsa. Naukowcy z Uniwersytetu Reszowskiego po trwających kilka lat badaniach wyhodowali świniodziki. Mięso tych oryginalnych zwierząt smakuje jak wołowina, ale zawiera o połowę mniej tłuszczu i cholesterolu.

Michaś to dzik z krwi i kości rodem z Mazur – ojciec prawie czterdzieściorga warchlaków. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że ich wnukami są świnie. Z wyglądu przypominają dzika. Mają pręgę na grzbiecie i dłuższe ryjki.

Pomysłodawca tej krzyżówki jest profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego Marek Koziorowski. Jak twierdzi jego badania to efekt poszukiwań mięsa, które nie byłoby tak kaloryczne jak wieprzowina.

Dzisiaj kiedy spożycie wołowiny w całej Europie spada mięso świniodzików ma duże szanse ponieważ pod względem składu zbliżone jest do wołowego, a ma dużo lepsze walory smakowe – mówi Marek Koziorowski

Profesor uważa, że ta krzyżówka doskonale nadaje się do hodowli w małych gospodarstwach, właśnie takich jak na Podkarpaciu. Zwierzęta mogłyby być także atrakcją w gospodarstwach agroturystycznych.

POWIĄZANE

W maju Port Łódź zabierze Klientów w niesamowitą kosmiczną podróż. W Atrium obok...

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w Polsce to organizacja, która opiekuje się ...

Znane powiedzenie „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci” ideal...


Komentarze

...Na świętego Jakuba ostatnia już śiewów pora...
NAJNOWSZE ARTYKUŁY
Huzar prawy
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę