aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

FAO – w 2016 roku nieco potaniała żywność i mocno podrożał cukier

26 stycznia 2017
FAO – w 2016 roku nieco potaniała żywność i mocno podrożał cukier

W grudniu 2016 roku indeks cen żywności FAO stracił 0,1%, spadając do 171,8 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były wyższe o 10,8%. Ostatnie dwa miesiące roku przyniosły niewielkie spadki, na co wpływ miała w dużej mierze silna przecena cukru.

W grudniu mięso straciło 1,1% (taniały wszystkie gatunki mięsa, najbardziej baranina i wołowina). Z kolei zboża zyskały 0,5% (za sprawą popytu z Pakistanu i sytuacji w Tajlandii drożał ryż, a kukurydza dzięki niekorzystnym prognozom pogodowym, taniała zaś pszenica, co było wynikiem większej, niż oczekiwano, podaży z Australii, Rosji i Kanady), indeks produktów mleczarskich wzrósł o 3,3% (drożały masło, sery i pełnotłuste mleko w proszku), a oleje zyskały aż 4,2% (podrożał przede wszystkim olej palmowy ze względu na niskie zapasy, a sojowy za sprawą gorszych warunków pogodowych, które mogą negatywnie odbić się na zbiorach, oraz dzięki rosnącemu popytowi na biodiesla w USA).

Natomiast indeks cukru FAO spadł w grudniu o 8,6% do 262,6 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 26,3%. Ostatnie dwa miesiące przyniosły silne przeceny cukru. Powodów tych spadków należy upatrywać w dalszym osłabieniu reala wobec dolara, co zachęcało Brazylijczyków do eksportu.

Rok 2016 okazał się piątym z rzędu, w którym w ujęciu rocznym taniała żywność. W 2016 roku odnotowano 1,5% spadek. Tak relatywnie niewielką obniżkę można uznać za wyhamowanie przecen, zwłaszcza że w 2015 roku żywność potaniała o 18,9%. W 2016 roku najsilniej potaniały zboża, a ich indeks spadł o 9,6%, 6,9% obniżkę odnotowało mięso, a produkty mleczarskie potaniały o 4,1%.

Drożały za to oleje (+11,4%) i cukier, którego indeks mimo silnych przecen w listopadzie i grudniu 2016 roku zyskał przez cały rok aż 34,2%. Indeks cukru był najwyższy od czterech lat. Główną przyczyną tak dużych podwyżek cen cukru jest wejście globalnego rynku w fazę deficytową. W sezonach 2015/16 i 2016/17 (październik/wrzesień) produkcja będzie mniejsza od zużycia o w sumie około 15 mln ton.

Wprawdzie poprzednie pięć sezonów było nadwyżkowe (wtedy produkcja była wyższa od zużycia o w sumie około 20 mln ton), ale i tak światowe zapasy zostały mocno odchudzone, a lata niskich cen pobudziły spożycie.

FAPA/FAMMU na podst. FAO


POWIĄZANE

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...

Przy 428 głosach za, 131 przeciw i 44 wstrzymujących się, posłowie poparli przed...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę