Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Festiwal smaku w Grucznie

25 sierpnia 2016

Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki uczestniczył w XI edycji Festiwalu Smaku. Ta jedna z najbardziej smakowitych i prestiżowych imprez kulinarnych w województwie kujawsko-pomorskim odbyła się w Grucznie 20 i 21 sierpnia.

Założeniem Festiwalu Smaku jest odkrywanie bogactwa kulinarnego, kultury stołu oraz rękodzieła. Do Gruczna  przyjechali smakosze ze wszystkich regionów Polski, jak również goście z zagranicy, którzy  chcieli poznać tradycje kulinarne Kujaw, Pomorza i całej Polski. W tym roku swoje wyroby prezentowało ponad 150 wystawców. Na stoiskach dominowały miody, sery, wędliny i pieczywo, a także alkohole.

Odwiedzający mogli posmakować różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł.   Wśród serów królowały kozie. Natomiast  producenci z gór  częstowali oscypkami, bryndzą i buncem. Na  stoiskach znaleźć można było nie tylko specjały polskiej kuchni, ale też m.in. chałwę z Turcji czy herbatę z Azerbejdżanu.

W trakcie festiwalu twórcy i producenci nie tylko prezentowali, ale i sprzedawali swoje wyroby.

Imprezie towarzyszyły występy artystyczne i koncerty.

MRiRW


POWIĄZANE

Do 1 stycznia 2019 r. będzie można karmić zwierzęta paszami zawierającymi genety...

Minister Krzysztof Jurgiel spotkał się dziś z ambasadorami 5 państw tworzących K...

Nowy system wsparcia bezpośredniego dla rolników zakłada znowelizowana ustawa o ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę