Festiwal smaku w Grucznie

25 sierpnia 2016

Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki uczestniczył w XI edycji Festiwalu Smaku. Ta jedna z najbardziej smakowitych i prestiżowych imprez kulinarnych w województwie kujawsko-pomorskim odbyła się w Grucznie 20 i 21 sierpnia.

Założeniem Festiwalu Smaku jest odkrywanie bogactwa kulinarnego, kultury stołu oraz rękodzieła. Do Gruczna  przyjechali smakosze ze wszystkich regionów Polski, jak również goście z zagranicy, którzy  chcieli poznać tradycje kulinarne Kujaw, Pomorza i całej Polski. W tym roku swoje wyroby prezentowało ponad 150 wystawców. Na stoiskach dominowały miody, sery, wędliny i pieczywo, a także alkohole.

Odwiedzający mogli posmakować różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł.   Wśród serów królowały kozie. Natomiast  producenci z gór  częstowali oscypkami, bryndzą i buncem. Na  stoiskach znaleźć można było nie tylko specjały polskiej kuchni, ale też m.in. chałwę z Turcji czy herbatę z Azerbejdżanu.

W trakcie festiwalu twórcy i producenci nie tylko prezentowali, ale i sprzedawali swoje wyroby.

Imprezie towarzyszyły występy artystyczne i koncerty.

MRiRW


POWIĄZANE

Komisja Europejska za mało zrobiła, by ograniczyć marnowanie żywności w Unii Eur...

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa porozumiała się Microsoftem, d...

Podsekretarz Stanu Rafał Romanowski wizytował 17 stycznia br. nowo przejętą szko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę