Advertisement

F.O. Licht, Reuters - w 2017/18 zniknie deficyt na światowym rynku cukru

8 marca 2017
F.O. Licht, Reuters - w 2017/18 zniknie deficyt na światowym rynku cukru

Niemiecka firma analityczna F.O. Licht zmniejszyła swój szacunek globalnego deficytu w sezonie 2016/17 (październik/wrzesień) z 5,9 do 5,5 mln ton. W nadchodzącym sezonie 2017/18 ma pojawić się nadwyżka w wysokości 2 mln ton, jeszcze pod koniec 2016 roku analitycy tej firmy oceniali, że globalny rynek będzie zbilansowany.

Powodem podniesienia prognozy nadwyżki produkcyjnej jest większa, niż oczekiwano, produkcja cukru w Azji (poprawiła się pogoda). Większa ma być też produkcja w UE, co jest związane ze zniesieniem kwotowania cukru i izoglukozy w październiku 2017 roku. W sezonie 2015/16 odnotowano deficyt rzędu 9,8 mln ton.

Przeprowadzona przez Reuters na początku lutego 2017 roku ankieta wśród 18 analityków i handlowców pokazała, że po wyraźnej fazie deficytowej eksperci oczekują zbilansowanej sytuacji podażowo-popytowej na globalnym rynku cukru. W sezonie 2015/16 mediana szacunków wyniosła-5 mln ton, a kolejnym produkcja ma dogonić spożycie. Na koniec pierwszego kwartału 2017 roku cukier surowy ma być notowany po średnio 21 centów za funt (~243 USD/t), a na koniec roku po 21,25 cts/lb, co oznacza wzrost o 1%. Większe zyski ma zapewnić cukier biały. Na koniec marca 2017 roku jego notowania mają wynosić 555 USD/t, a z końcem roku wzrosną o 10% do 605 USD/t. Reuters zaznacza, że prognoza cenowa jest medianą 18 prognoz, a analitycy nie byli zgodni, co do zachowania się cen w 2017 roku.

Prognoza podwyżki cen cukru w 2017 roku może dziwić, zwłaszcza biorąc pod uwagę prognozy zamknięcia deficytowej fazy na globalnym rynku i (przynajmniej) zbilansowania wysokości produkcji i spożycia. Wyższe podwyżki cukru białego niż surowego można tłumaczyć potencjalnie większą podażą z Brazylii, która głównie eksportuje cukier surowy.

Mediana prognoz produkcji cukru w rejonie środkowo-południowym Brazylii, gdzie zbiera się 90% trzciny cukrowej w tym kraju, wyniosła w ankiecie Reuters ponad 35 mln ton, czyli rekordowo wysoko. W dużej mierze jest to skutek zmian w dywersyfikacji surowca–w sezonie 2017/18 aż 47% trzciny cukrowej ma trafić do produkcji cukru (z pozostałej części powstanie bioetanol), co jest najwyższym udziałem od sezonu 2012/13.  

Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2016/17 ma być deficytowy, a mediana sześciu prognoz wynosi-6,5 mln ton. Sezon wcześniej odnotowano deficyt w wysokości 7,6 mln ton. Pierwsze prognozy dla sezonu 2017/18 zakładają niewielką nadwyżkę produkcyjną. 

FAPA/FAMMU na podst.: KE


POWIĄZANE

Do 20 czerwca 2017 r. przyjmowane są zgłoszenia do nowego składu Komisji do spra...

W miniony weekend do Szepietowa przybyły tłumy zwiedzających. Zielona Gala to pr...

Spośród ponad 150 winnic istniejących na Podkarpaciu blisko 60 proc. przyjmuje t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę