aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

GIS ostrzega przed bakterią w mrożonych warzywach

10 lipca 2018
GIS ostrzega przed bakterią w mrożonych warzywach

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach - informuje Główny Inspektorat Sanitarny i przypomina, że większość mrożonych warzyw należy przed jedzeniem ugotować.

GIS w komunikacie zamieszczonym na stronie internetowej podaje, że listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) przygotowały informację na temat międzynarodowego ogniska listeriozy. Wynika z niej, że do 15 czerwca zarejestrowano 47 przypadków zakażenia bakterią, z których dziewięć zakończyło się śmiercią. Choroba od 2015 roku została rozpoznana w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy przed jedzeniem ugotować. Dotyczy to również mrożonych warzyw dodawanych do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. GIS podkreśla, że zawsze trzeba przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.

 

Karolina Kropiwiec (PAP)


POWIĄZANE

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...

Przedstawiciele branży mleczarskiej będą mogli zaprezentować swoje produkty na t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę