aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Jedz kasze jesienią i zimą – wzmocnisz odporność

26 października 2022
Jedz kasze jesienią i zimą – wzmocnisz odporność

Sezon na kasze trwa cały rok, a ich dostępność nie jest warunkowana pogodą czy klimatem, w jakim żyjemy. Dzięki temu mamy możliwość czerpania z wysokiej wartości odżywczej kasz o każdej porze roku. Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk i ekspert VII edycji kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” wyjaśnia, dlaczego warto uwzględnić kasze zwłaszcza w menu jesienno-zimowym.



Dla komfortu termicznego

Ciepłe kasze na mleku lub napoju roślinnym z suszonymi owocami, orzechami i przyprawami są doskonałym rozwiązaniem na zimne poranki.

- Dbając o swój wewnętrzny komfort termiczny, polecam jesienią i zimą zjadać pierwszy posiłek na ciepło, co może w pewnym stopniu uchronić nas przed infekcjami, a na pewno rozgrzać. Doskonale sprawdzi się tutaj kasza jaglana, owsiana, a także gryczana – mówi Monika Stromkie-Złomaniec.

W walce z infekcjami

Biorąc pod uwagę natężony okres zachorowań w okresie jesienno-zimowym, powinniśmy szczególnie zadbać o codzienną dietę. Odporności nie zbudujemy „od ręki”, ale jedząc posiłki bogate w składniki
o udowodnionym i pozytywnym wpływie na układ immunologiczny, możemy ustrzec się przed czyhającymi zewsząd wirusami i bakteriami.
- Na uwagę zasługuje w tym przypadku beta-glukan, którego znaczne ilości znajdziemy w owsie i jęczmieniu. Zachęcam, by włączyć do jadłospisu kaszę owsianą, pęczak i drobniejszą kaszę jęczmienną perłową. Beta-glukan to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który stymuluje komórki odpornościowe, dzięki czemu wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego człowieka. Błonnik ten działa przede wszystkim w jelicie grubym, gdzie mamy potężny system immunologiczny związany z błonami śluzowymi jelita (GALT), i tam jest fermentowany przez bakterie jelitowe. Podsumowując: błonnik w diecie jest „na wagę złota”, gdyż wspiera wzrost dobrych bakterii w jelicie. Im bardziej różnorodna i liczebna mikrobiota, tym lepiej, ponieważ chroni nas przed atakiem bakterii patogennych – tłumaczy dietetyk.

 

 

W trosce o sylwetkę

Jesienią i zimą mamy z reguły większy apetyt, choć zapotrzebowanie energetyczne wcale się nie zwiększa. Dni są krótsze, mniej się ruszamy i pojawia się chęć podjadania, zwłaszcza słodyczy i słonych przekąsek, co sprzyja tyciu. Jak temu zapobiec? Najlepiej komponować posiłki tak, by zapewniały nam sytość na długo.
- Doskonałym wyborem są grube kasze. Mają one sporo błonnika, który spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu energia towarzyszy nam dłużej, a chęć na podjadanie jest mniejsza. Obecność kasz w codziennej diecie może nas zatem ustrzec przed tyciem – podkreśla ekspertka kampanii.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

 

 

Więcej informacji o kampanii znajduje się tutaj:
http://www.lubiekasze.pl/; https://www.facebook.com/lubiekasze/; https://www.instagram.com/lubie_kasze/


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę