aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Jurgiel: projekty ustaw dot. kontroli żywności - na przełomie roku trafią pod obrady rządu

1 grudnia 2016
Jurgiel: projekty ustaw dot. kontroli żywności - na przełomie roku trafią pod obrady rządu
PAP / Tomasz Gzell

Projekty ustaw dot. połączenia inspekcji nadzorujących bezpieczeństwo i jakość żywności w jedną instytucję trafią pod obrady rządu na przełomie roku - poinformował minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Minister zdrowia nadal przeciwny jest włączeniu inspekcji sanitarnej do nowej struktury.

Jak mówił minister we wtorek podczas konferencji w Senacie dotyczącej konsolidacji służb nadzorujących żywność, resort rolnictwa przygotowuje dwa projekty w tej sprawie. Jeden to ustawa o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, a drugi - wprowadzający te przepisy.

Projekty, które przyjmie pod koniec grudnia lub w pierwszych dniach stycznia Rada Ministrów, zostaną przekazane do Sejmu i w parlamencie powinny być uchwalone do marca 2017 r. Od 1 marca ma być powołany pełnomocnik ds. konsolidacji inspekcji. Nowa inspekcja rozpocznie działalność od 1 stycznia 2018 r. - poinformował Jurgiel.

Najważniejszym celem zakładanej przebudowy systemu bezpieczeństwa żywności w naszym kraju jest stworzenie zintegrowanego nadzoru i efektywnej kontroli w całym łańcuchu produkcyjnym i żywnościowym, „od pola do stołu" - tłumaczył szef resortu rolnictwa.

Zakłada się, że działające obecnie inspekcje zostaną połączone w jedną - Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Chodzi o: Inspekcję Weterynaryjną (IW), Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Inspekcję Handlową (IH) oraz Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS). Przy czym te dwie ostatnie połączone będą w części, w jakiej sprawują nadzór nad bezpieczeństwem żywności.

Obecnie inspekcje te podlegają trzem różnym instytucjom: ministerstwom rolnictwa oraz zdrowia oraz Urzędowi Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Na szczeblu wojewódzkim nadzoruje te służby 16 wojewodów. Ponadto służby te, zatrudniające 13 tys. osób, finansowane są z różnych części budżetowych i w sumie dysponują kwotą 1,8 mld zł.

"Konsolidacja będzie się opierać na zasadzie równoprawności zadań, kompetencji oraz pracowników tworzących nową inspekcję" - zapewnił Jurgiel.

Według ministra nowa inspekcja będzie posiadała spionizowaną strukturę. Finansowanie PIBŻ będzie się odbywało w ramach jednej części budżetowej. Jednolity budżet pozwoli na racjonalizację wydatków i lepsze wykorzystanie posiadanych środków.

Szef Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS) Marek Posobkiewicz zabierając głos w imieniu ministra zdrowia powiedział, że minister jest nadal przeciwny włączeniu PIS do nowo tworzonej instytucji.

Zaznaczył, że produkcja żywności rodzi różne zagrożenia i wymaga stałej kontroli. Jednak sposób kontrolowania bezpieczeństwa żywności może być różny. W UE są kraje, gdzie jest jedna inspekcja, ale są i takie, gdzie jest ich kilka - zauważył. Podkreślił, że UE nie narzuca sposobu kontroli żywności. Dodał, że Państwowa Inspekcja Sanitarna podległa ministrowi zdrowia; została powołana m.in. do sprawowania nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia.

Posobkiewicz zauważył, że minister zdrowia przedstawił już w lipcu br. swoje stanowisko w tej sprawie. "Minister zdrowia zaprezentował stanowisko i do tej pory zdania nie zmienił, iż oba projekty ustaw budzą duże wątpliwości z uwagi na fakt, że zakładają odebranie ministrowi zdrowia koordynacji w zakresie bezpieczeństwa żywności, a także rozbicie struktur Państwowej Inspekcji Sanitarnej i zmniejszenie jej uprawnień w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia. Minister wyraził swoje negatywne stanowisko" - poinformował.

Jak mówił Posobkiewicz, "z punktu widzenia zdrowia konsumentów istotne jest to - jak jest to obecnie, by minister zdrowia, mający do dyspozycji podległe mu służby, był odpowiedzialny za koordynację bezpieczeństwa żywności, w tym wydawanie przepisów prawnych i podejmowanie właściwych i proporcjonalnych działań, których priorytetem zawsze będzie zdrowie konsumentów (...) Nadzór nad bezpieczeństwem żywności powinien znaleźć się - tak jest jest w tej chwili - w kompetencjach Państwowej Inspekcji Sanitarnej".

Zaznaczył, że oczywiście należy rozwijać merytoryczną współpracę. "Do tego celu wydaje się niezbędne doprecyzowanie zakresu i egzekwowania przestrzegania w praktyce wyraźnego podziału kompetencji między poszczególnymi inspekcjami" - stwierdził.

Wiceminister rolnictwa Ewa Lech poinformowała, że projekty dotyczące nadzoru nad bezpieczeństwem żywności zostały poddane szerokim konsultacjom. "Jest wiele uwag i obecnie w resorcie trwają prace nad zmianą tych projektów" - powiedziała. Zapewniła, że nowe projekty przed wysłaniem ich do rządu trafią do konsultacji międzyresortowych.

(PAP)


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę