aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Kantar: Które warzywa jedliśmy w styczniu najchętniej?

9 lutego 2023
Kantar: Które warzywa jedliśmy w styczniu najchętniej?

Wśród najpopularniejszych gatunków stycznia Kantar wymienia ziemniaki, cebule i pomidory. W porównaniu do stycznia 2022 roku najbardziej wzrosło spożycie brokułów, papryki, kalafiora i buraków. W przypadku brokułów wzrost ilości konsumentów w skali roku wynosi 6%.

 Badanie zrealizował Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II etap”. Projekt jest realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Są częścią stałego monitoringu konsumpcji. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków dostępne są na WczorajNaTalerzu.pl

Konsumpcja warzyw w styczniu

Najpopularniejszym warzywem w styczniu były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 98% Polaków.

Na drugim miejscu wśród warzyw znalazła się cebula które jadło 89% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do pomidorów (86%).

 

 

 

W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: marchew(84%), ogórki(80%), papryka(67%) oraz kapusta(65%). Ich konsumpcja jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To nasze ulubione warzywa, są dostępne i jedzone niezależnie od sezonu.


Po raz pierwszy styczniowym badaniem objęto spożycie cukinii- 15%.

Wzrost liczby konsumentów warzyw w styczniu

W porównaniu do stycznia 2021 roku wzrosło spożycie brokułów, papryki, kalafiora i buraków (po o 2 p.p.). Wzrost zanotowała również cukinia.

W przypadku brokułówoznacza to wzrost liczby konsumentów o 6%, w przypadku paprykii kalafiorao 5%, a buraka o 4%.

 

 

Stałą liczbą konsumentów "styczeń do stycznia" mogą się pochwalić cebulai marchew. W porównaniu do stycznia 2022 nieznacznie spadło spożycie ogórka i kapusty.

 

Wyniki badań konsumpcji 2020-2023

Badania wspierają promotorów zwiększenia konsumpcji i zmiany nawyków żywieniowych dotyczących warzyw, owoców i ich przetworów.

Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl


https://wczorajnatalerzu.pl

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Badanie zrealizowano w dniach 18-23 stycznia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

 Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


POWIĄZANE

15 maja Zarząd Morskiego Portu Gdańsk oficjalnie poinformował o odwołaniu przeta...

Zapraszamy do udziału w trzeciej edycji kampanii "Lowe Krowe"! Poprzednie edycje...

Trądzik oraz inne niedoskonałości skórne to nie tylko problem estetyczny, ale ró...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę