aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Kasza na talerzu każdego dnia?

26 lipca 2022
Kasza na talerzu każdego dnia?

Wszelkie kasze możesz jeść od śniadania po kolację

W diecie każdego z nas powinny znaleźć się produkty zbożowe z pełnego przemiału, które są źródłem węglowodanów złożonych. Wśród nich wymienić trzeba m.in. pełnoziarniste płatki, makaron, wypieki z mąk o wysokim typie i grube kasze. Te ostatnie można jeść każdego dnia – zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk i ekspert VII edycji kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” opowiada, jakie kasze będą idealne na różne pory dnia.


Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk i ekspert

 

Kasze to uniwersalny produkt, który można wykorzystać w każdym posiłku. Są niskoprzetworzone, nie zawierają konserwantów, barwników i innych dodatków, co sprawia, że posiłki z nimi są wyjątkowo zdrowe
i odżywcze.

Kasza na śniadanie

O poranku sprawdzą się kasze, które możemy podać na słodko, np. z owocami, konfiturą czy jogurtem
i cynamonem. Przyrządzone w ten sposób dodadzą nam energii, której tak z rana potrzebujemy. - Na śniadanie zjedzmy kaszę mannę gotowaną na mleku, z wiśniami i prażonymi płatkami migdałów, lub kaszę jaglaną ugotowaną na wodzie, do której dodajmy jogurt naturalny oraz truskawki i borówki. Pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia może być również kasza gryczana w formie malinowego budyniu – wyjaśnia Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk i ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Na śniadanie możemy upiec też chleb z kaszy gryczanej. To pieczywo pełnoziarniste, uzyskane z „pełnego ziarna gryki”, czyli bardzo pożądane w codziennej diecie.

Na obiad
W porze obiadowej wybierajmy przede wszystkim kasze grube, tzw. krupy, jak gryczana, jaglana, a spośród kasz jęczmiennych – pęczak. - Pęczak ma spośród kasz najwięcej żelaza, cynku i witaminy B1. Z kolei kasza gryczana (niepalona) to bogactwo magnezu, witaminy PP i B2, jest też dobrym źródłem białka. Kasza gryczana i pęczak mają więcej błonnika niż jaglana, dlatego posiłek z ich udziałem będzie bardziej sycący. Jednak osoby borykające się z problemami przewodu pokarmowego powinny wybierać kaszę jaglaną, gdyż strawi się szybciej i krócej będzie zalegać w żołądku – tłumaczy dietetyk.

Kasze można zastosować w kuchni również w mniej standardowy sposób. Na przykład manna doskonale sprawdzi się zamiast bułki tartej, kiedy robimy kotlety. Ugotowane kasze, takie jak gryczana, jaglana lub jęczmienna, warto połączyć z mięsem bądź warzywami i ulepić pulpety. Kaszami faszeruje się też warzywa, jak cukinię, bakłażana czy paprykę. - Na wartości zyska również zupa z dodatkiem kaszy. Podajmy rosół czy pomidorową z kaszą jaglaną, a uzupełnimy posiłek w witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego – podpowiada ekspert.

I na kolację
Ostatni posiłek powinien nas wyciszyć i zapewnić spokojny sen nocą. By prawidłowo wydzielała się melatonina, która pomaga zasnąć, należy w trakcie kolacji dostarczyć aminokwasu – tryptofanu. To właśnie z niego powstaje hormon snu.

Tryptofan znajdziemy przede wszystkim w produktach białkowych, jak mięso, ryby i jaja, ale niemałym jego źródłem są też produkty zbożowe, np. kasza gryczana, owsiana i jaglana. - Ugotowane kasze połączmy z pieczonymi warzywami, np. burakiem, cukinią i czerwoną cebulą. Dodając trochę sera białego, podniesiemy jeszcze ilość tryptofanu. Możemy też przygotować pastę z soczewicy lub fasoli i zjeść ją na chlebie gryczanym. Innym pomysłem jest sałatka z sezonowych warzyw z dodatkiem ugotowanej kaszy, która została nam z obiadu – wymienia Monika Stromkie-Złomaniec.

Wybrane przepisy na śniadanie:

KASZA JAGLANA Z JOGURTEM I OWOCAMI (1 PORCJA)
* 5 łyżek kaszy jaglanej
* Jogurt naturalny (kubeczek 170g)
* 1 łyżeczka miodu
* Garść malin i borówek
* 1 łyżka uprażonych płatków migdałów
Namocz kaszę w zimnej wodzie na godzinę, by pozbyć się z niej goryczki. Następnie wypłucz na sitku pod bieżącą wodą, przełóż do rondelka, zalej wodą na ok. 1-2 cm ponad poziom kaszy i dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. W razie potrzeby dolej trochę wrzątku. W tym czasie jogurt wymieszaj z miodem. Ugotowaną kaszę przełóż na talerz, polej jogurtem, posyp owocami i migdałami.

BUDYŃ Z KASZY GRYCZANEJ (KILKA PORCJI)
* 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
* 1 łyżka soku z cytryny
* 3 szklanki malin
* 1 mały banan
* 1-2 łyżeczki miodu
Kaszę gryczaną przepłucz na sitku, zalej ciepłą wodą, dodaj sok z cytryny i odstaw na około 8 godzin (zrób to na wieczór, przed pójściem spać). Rano wypłucz kaszę ponownie na sitku. W kielichu blendera zmiksuj maliny z bananem i miodem, dodaj kaszę i blenduj do uzyskanie gładkiej konsystencji. Rozlej do miseczek, udekoruj malinami i listkiem mięty.

***
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.


Lubię Kasze


Więcej informacji o kampanii znajduje się tutaj:
http://www.lubiekasze.pl/
https://www.facebook.com/lubiekasze/
https://www.instagram.com/lubie_kasze/

 

 


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę