Komisja Europejska: konsumpcja i eksport masła oraz serów idą w górę

28 lipca 2016
Komisja Europejska: konsumpcja i eksport masła oraz serów idą w górę

Więcej masła i sera – to już pewne, że konsumenci w Europie i na świecie spożywają więcej właśnie tych produktów w swojej diecie. Szczególnie widać to w USA, które notują 50% wzrost importu masła za cztery pierwsze miesiące 2016 roku. Towarzyszy temu niski poziom eksportu tego produktu poza Stany Zjednoczone. W tym samym czasie wzrósł eksport masła z UE o 33%, zwłaszcza na kierunku Bliski Wschód, USA, Maroko i Japonia.

Jak podają unijni analitycy, produkcja masła wzrośnie w 2016 roku o 3%. Eksport może wzrosnąć o 30% kolejny rok z rzędu i osiągnąć 230 tys. ton. Konsumpcja per capita powinna wzrosnąć średnio o 2%. W 2017 roku trend ma się utrzymywać przy bardziej powolnym tempie.

W 2016 roku produkcja serów ma wzrosnąć o 1,6% dzięki 9% wzrostowi eksportu i rosnącej konsumpcji krajowej 1,2%. Wzrost ma napędzać sprzedaż do Japonii, Korei Południowej i Arabii Saudyjskiej. Powinno to w pełni zrekompensować import rosyjski jaki pamiętamy sprzed okresu sankcji.

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Niższe rezerwy jabłek na rynku europejskim spowodują wzrost cen tych owoców w Po...

Zmiany klimatu, w tym - ocieplenie - to dłuższy okres aktywności pszczół i plony...

Ustawa o wstrzymaniu sprzedaży państwowej ziemi znacząco ograniczyła obrót grunt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę