cts_ptak_10317

Komisja Europejska: konsumpcja i eksport masła oraz serów idą w górę

28 lipca 2016
Komisja Europejska: konsumpcja i eksport masła oraz serów idą w górę

Więcej masła i sera – to już pewne, że konsumenci w Europie i na świecie spożywają więcej właśnie tych produktów w swojej diecie. Szczególnie widać to w USA, które notują 50% wzrost importu masła za cztery pierwsze miesiące 2016 roku. Towarzyszy temu niski poziom eksportu tego produktu poza Stany Zjednoczone. W tym samym czasie wzrósł eksport masła z UE o 33%, zwłaszcza na kierunku Bliski Wschód, USA, Maroko i Japonia.

Jak podają unijni analitycy, produkcja masła wzrośnie w 2016 roku o 3%. Eksport może wzrosnąć o 30% kolejny rok z rzędu i osiągnąć 230 tys. ton. Konsumpcja per capita powinna wzrosnąć średnio o 2%. W 2017 roku trend ma się utrzymywać przy bardziej powolnym tempie.

W 2016 roku produkcja serów ma wzrosnąć o 1,6% dzięki 9% wzrostowi eksportu i rosnącej konsumpcji krajowej 1,2%. Wzrost ma napędzać sprzedaż do Japonii, Korei Południowej i Arabii Saudyjskiej. Powinno to w pełni zrekompensować import rosyjski jaki pamiętamy sprzed okresu sankcji.

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Rolnicy będą mogli ubezpieczyć uprawy rolne od pełnego pakietu ryzyk albo od jed...

Ustawę zakładającą połączenie w jedną instytucję Agencji Nieruchomości Rolnych z...

Od 2018 r. minister rolnictwa będzie mógł upoważnić do pełnienia funkcji jednost...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę