aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Kompostuj i oszczędzaj

29 grudnia 2022
Kompostuj i oszczędzaj

Proces kompostowania jest niczym perpetuum mobile! Na przykład: owoce i warzywa po zjedzeniu zamieniają się w odpadki. Resztki poddajemy procesowi kompostowania, w efekcie czego powstaje nawóz, który możemy wykorzystać we własnym ogrodzie. Finalnie rosną nowe uprawy i rozpoczynamy proces na nowo.

Niestety liczby pokazują, że wiedza na ten temat wciąż jest skromna. Za to wydatki są spore. Z analizy stanu gospodarki odpadami komunalnymi na terenie miasta Tarnowa wynika, że łączna ilość bioodpadów przekazanych w roku 2021 do kompostowni wyniosła 7 544,46 ton (w tym bezpośrednio dostarczone do punktów PSZOK przez mieszkańców i przedsiębiorców – 2 216 ton), a koszty zagospodarowania bioodpadów, to był wydatek rzędu 1 659 780,52 zł.

 

 

Z kolei w gminie Tarnów, gdzie mamy do czynienia z terenami wiejskimi, odebrano 1 756,36 ton odpadów zielonych (przy liczbie 21 090 mieszkańców ujętych w deklaracjach o wysokości stawek za gospodarowanie odpadami komunalnymi). Dodajmy do tego 215,64 ton odpadów zielonych zebranych w tzw. PSZOK-ach.

Przy powszechniejszym kompostowaniu jesteśmy w stanie obniżyć masę składowanych bioodpadów, jak i wydatki ponoszone na ten cel zarówno patrząc z perspektywy szerszej, jak i gospodarstwa domowego. Przy okazji zyskujemy za darmo wartościowy nawóz bez chemii do wykorzystania chociażby w uprawie własnych warzyw czy owoców.

 

 

Kompostować w zasadzie każdy może! Wystarczy odrobina chęci, ponieważ mamy do dyspozycji wiele metod kompostowania, co umożliwia wytwarzanie kompostu nawet w kuchni czy na balkonie.

Dodajmy, że Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA z Rzuchowej (pow. tarnowski) przeprowadziło w tym roku kilka warsztatów z kompostowania. Podczas warsztatów poruszono takie zagadnienia jak:

Cechy żywej gleby.

Rola mikroorganizmów glebowych i tlenu.

Porównanie próbek gleby.

Test słoikowy;

Porównanie kompostu na zimno i kompostu na gorąco;

Omówienie i przygotowanie (rozdrobnienie) materiałów do kompostowania: obornik, skoszona trawa, słoma, zrębki, liście, karton, odpadki kuchenne; Przygotowanie pryzmy do kompostowania na gorąco: układanie warstw; Zasady natleniania i nawadniania pracującej pryzmy.

 


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę