Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Konkurs dla szkół podstawowych „Warzywa i owoce — nie zaszkodzi zjeść!” rozstrzygnięty

29 czerwca 2016
Konkurs dla szkół podstawowych „Warzywa i owoce — nie zaszkodzi zjeść!” rozstrzygnięty

Zakończył się organizowany przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin konkurs dla uczniów szkół podstawowych z województwa mazowieckiego. Spośród 40 nadesłanych prac jury wybrało trzy, a zwycięskie klasy ze szkół w Ciechanowie, Jabłonnie i Wydmusach uczestniczyły w warsztatach naukowych w BayLabie. Nagrody otrzymały również szkoły.

Przebieg konkursu

Konkurs ogłoszony w marcu przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR), skierowany był do uczniów z klas IV–VI oraz nauczycieli szkół podstawowych w województwie mazowieckim. Uczniowie uczestnicząc w dwóch lekcjach  zapoznali się z zasadami uprawy roślin ogrodniczych oraz poznali właściwości odżywcze wielu owoców i warzyw. Wykonując zadania opisane w specjalnie przygotowanych kartach pracy rozwijały zdolności pracy w grupie i analizy informacji. Lekcje przygotowane zostały zgodnie z wytycznymi programu nauczania dla odpowiednich klas, a każdy nauczyciel miał do dyspozycji scenariusz zajęć i prezentację. Rezultatem dwóch jednostek lekcyjnych i pracą konkursową jednocześnie były przepisy na autorskie dania oparte na warzywach i owocach. Dzieci miały je nie tylko wymyślić, ale także przygotować dania oraz opisać ich znaczenie w diecie człowieka.

Wyniki

Do udziału w konkursie zostało zaproszonych ponad tysiąc szkół podstawowych z całego województwa mazowieckiego. W odpowiedzi nadesłanych zostało 40 prac, zarówno w formie papierowej jak i elektronicznej.

Spośród wszystkich prac jury wybrało trzy najbardziej oryginalne i pomysłowe, przygotowane przez uczniów:  

  • Publicznej Szkoły Podstawowej w Wydmusach
  • Szkoły Podstawowej im. Armii Krajowej w Jabłonnie
  • Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 7 im. Jana Pawła II w Ciechanowie.


Uczniowie klasy V ze Szkoły Podstawowej w Wydmusach zaprezentowali swoje potrawy i fotorelację z ich przygotowania w ręcznie wykonanym albumie. Album zawierał elementy tradycji kurpiowskiej -zarówno w sferze wizualnej, jak i kulinarnej.  

W nieco innej formie swoje potrawy i przepisy przedstawili uczniowie klasy V ze Szkoły Podstawowej im. Armii Krajowej w Jabłonnie. W swoim albumie ze zdjęciami udowodnili, że potrawy z warzyw i owoców mogą być nie tylko smaczne ale i piękne, a ich przygotowanie to dobra zabawa. Ludziki z rzodkiewek, drzewka z marchewek i myszki z gruszki i winogron podbiły serca jury.

Uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 7 z Ciechanowa, oprócz ciekawego przygotowania potraw oraz zaprezentowania ich na Dniu Ziemi, postanowili promować zdrową dietę także poza terenem szkoły. W prezentacji konkursowej przedstawili fotorelację z marszu ulicami miasta, w czasie którego okrzykami i transparentami przekonywali mieszkańców Ciechanowa do częstszego spożywania warzyw i owoców.

Trzy zwycięskie klasy, w ramach nagrody, wzięły udział w wycieczce do laboratorium BayLab w Warszawie oraz warsztatach naukowych. Dodatkowo, każda szkoła z której pochodzą zwycięskie klasy, pomoce naukowe do pracowni przyrodniczej.

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin prowadzi szereg działań informacyjno-edukacyjnych, uświadamiając konsumentom, że warzywa i owoce z upraw tradycyjnych, konwencjonalnych są bezpieczne i zdrowe.

Biuro prasowe PSOR


POWIĄZANE

Ok. 45 tys. wniosków wpłynęło do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnict...

Z udziałem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela oraz podsekretar...

Spółdzielnie muszą być innowacyjne, zwiększać wartość produktów i podążać za ten...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę