Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Krótka historia jabłka i śliwki

7 września 2016
Krótka historia jabłka i śliwki

Jabłka i śliwki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców, które pod koniec lata goszczą niemalże na każdym polskim stole. Królują pod różnymi postaciami – na słodko i na słono, jako desery i jako napoje. Oba owocowe smaki nierozerwalnie kojarzą się z polską tradycją kulinarną i  sadowniczą. Ale sadzonki obu drzew nie od zawsze rosły na terenach dzisiejszej Polski.

Śliwki prosto w kompot!

Drzewka owocowe śliwek sprowadzono na tereny dzisiejszej Europy Środkowej ze wschodu, a dokładnie z Kaukazu. Pierwsze śliwy do uprawy wprowadzili Persowie, zaś do ich popularyzacji przyczynili się Grecy i Rzymianie. W  starożytności i średniowieczu jadano je często pod różnymi postaciami: jako suszone, kandyzowane i marynowane.

Śliwki to owoce, które lubią prawie wszyscy. To dlatego Tarczyn śliwkowy ma  licznych zwolenników. Zamknięty w szklanej butelce pozwala cieszyć się tradycyjnym smakiem przez cały rok. Jest świetnym dodatkiem do śniadania oraz do obiadu, a  wygodne opakowanie można zabrać ze sobą w podróż. Nawet dookoła świata by zawsze mieć przy sobie smak polskiej tradycji.

 

Soczysty, czyli jabłko

Jabłka jedzono na długo przed naszą erą – są obecne w mitologii, wierzeniach ludów słowiańskich i celtyckich (pozagrobowy Avalon to inaczej „Wyspa Jabłek”), a także w  Biblii. Owoc jabłoni uważany jest w wielu kulturach za synonim zdrowia. Co  ciekawe, nazwa, która dzisiaj funkcjonuje w języku polskim, wywodzi się zaś ze  starosłowiańskiego słowa „soczysty”.

Do Polski jabłonie dotarły poprzez Azję Mniejszą z Azji Środkowej i szybko stały się naszym owocem narodowym – dziś w ich produkcji jesteśmy światowym liderem! Chętnie jemy je surowe, ale też bardzo popularne w polskich domach są jabłkowe przetwory – kompoty, musy, cydry, które pozwalają cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok.

Wszyscy znamy też pyszny smak soku z jabłek, który przypomina nam o letniej sielskości. Naprzeciw oczekiwaniom wyszedł Tarczyn Tłoczony, który zamknął smak świeżych owoców w szklanej butelce, byśmy mogli cieszyć się nim przez cały rok, kiedy tylko chcemy!

Oprócz smaku, jabłka są przede wszystkim źródłem witamin C, B1, B2, E oraz fosforu, wapnia i magnezu, dlatego stały się symbolem młodości, urody i płodności. Potwierdza to angielskie przysłowie, które głosi, że jedno jabłko dziennie pozwoli nam dowoli unikać lekarskich wizyt. Dlatego też od dawna jabłka gościły w polskich domach – zarówno dla ich wyjątkowego smaku, jak i ze względu na ich zdrowotne właściwości.

Choć produkcja soków odbywała się od zarania dziejów, to dopiero w XX wieku powstały w Polsce pierwsze zakłady przemysłowe. Smakiem Tarczyna możemy cieszyć się już od blisko 50 lat. Nie musimy już martwić się o zimowe zapasy, ponieważ soki rozlewane do szklanych butelek z  grantowym logo są dostępne na wyciągnięcie ręki przez cały rok. Do dziś cieszą się ogromną popularnością i goszczą w naszych domach każdego dnia. Bo w Tarczynie na owocach i jakości znamy się jak mało kto!

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Senat poparł w czwartek ustawę ułatwiającą rolnikom sprzedaż żywności z własnego...

Rolnicy ze stref objętych ograniczeniami z powodu wystąpienia afrykańskiego pomo...

Copa i Cogeca odrzuciły w środę plany Komisji Europejskiej dotyczące obcięcia o ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę