aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Kruchość w każdym posiłku

18 listopada 2016
Kruchość w każdym posiłku

Do najbardziej znanych i lubianych chrupkich przysmaków należą dobrze nam znane płatki śniadaniowe, które obecnie nie są już tylko kojarzone z klasycznym porannym posiłkiem. Stanowią również doskonały pomysł na lekką przekąskę do pracy lub w podczas wieczornego seansu filmowego czy spotkań ze znajomymi. Zobacz ich nową odsłonę, która zmieni Twoją kuchnię i sprawi, że gotowanie stanie się jeszcze bardziej zaskakujące.

Zamień chrupkość w zdrową przyjemność

W trakcie dokonywania decyzji o tym, jaką przekąskę wybrać, warto zwrócić uwagę na takie produkty, które będą zarówno smaczne, jak i pozytywnie wpłyną na nasz organizm, dostarczając mu niezbędnych wartości odżywczych. Dobrym pomysłem są płatki śniadaniowe, które można przygotować na różne sposoby.

– Dlatego, oglądając film w zaciszu własnego domu, dużo lepiej jest zastąpić słone przekąski miską płatków schrupanych na sucho lub z dodatkiem mleka czy jogurtu – komentuje Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella. – dodaje W ten sposób połączymy przyjemne z pożytecznym, dostarczając organizmowi również cennych wartości odżywczych!

Uniwersalność płatków śniadaniowych

Płatki śniadaniowe Lubella mogą być urozmaiceniem nie tylko zestawów śniadaniowych czy obiadowych, lecz także sprawdzą się jako przystawki. Z kukurydzianych płatków możemy przygotować chrupiącą panierkę do kurczaka czy sałatkową posypkę, a z pszennych, żytnich, jęczmiennych czy ryżowych zbożowe batoniki oraz pożywny koktajl. W zależności od tego, co chcemy przygotować, możemy wykorzystać dany rodzaj płatków Lubella i stworzyć oryginalne śniadanie, przekąskę, lekką kolację.

Polacy często utożsamiają chrupkość z czymś na wskroś śniadaniowym, i słusznie, ale włączenie jej na przykład do obiadu jest równie łatwe i przyjemne. Płatki kukurydziane Lubella to uniwersalny dodatek, z pomocą którego w kilka minut wyczarujemy coś apetycznego i oryginalnego! Warto również wspomnieć o różnych wersjach nowych zbożowych płatków Lubella z dodatkiem porzeczki, żurawiny, ziaren słonecznika czy dyni - to świetne rozwiązane na lekką przekąskę między posiłkami. Możemy wykonać z nich zbożowo-miodowe batoniki czy jogurtowy koktajl – zauważa Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella. – Do pożywnego deseru dla swoich pociech wystarczy dodać czekoladowe płatki Mlekołaki, aby muffinki nabrały nowego smaku. Dzięki temu ich delikatną konsystencję przełamiemy smaczną chrupkością – dodaje kucharz.

Celebracja ze znajomymi

Świętowanie ze znajomymi to wyjątkowy czas. Chcemy zaskoczyć wszystkich swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Z kukurydzianych płatków śniadaniowych Lubella możemy stworzyć pieczone piersi kurczaka w płatkowej panierce, sałatkę czy zapiekankę ziemniaczaną z płatkową posypką.

 – Płatki kukurydziane Lubella to świetne uzupełnienie smaku i podkreślenie chrupkości dania, którym chcemy zaimponować swoim znajomym podczas uczty. Płatki śniadaniowe świetnie sprawdzą się jako panierka do mięsa czy posypka do soczystej sałatki – dodaje kucharz.

Wieczorne kino  w domowym zaciszu

Wspólne oglądanie filmów w gronie znajomych idealnie urozmaicą szybkie i smaczne zamienniki klasycznych przekąsek. Warto pomyśleć o oryginalnych rozwiązaniach z dodatkiem różnych płatków śniadaniowych oraz suszonych owoców czy orzechów.

– Możemy przygotować coś specjalnego, np.: mini batoniki z dodatkiem orzechów, bakalii i migdałów czy domowe frytki z cukinii w posypce z klasycznych lub pełnoziarnistych płatków śniadaniowych Lubella Corn Flakes. To dobry sposób, aby pozbyć się rutyny – dodaje kucharz.

Energia na każdy dzień

Dla osób, które dbają o swoją kondycję dobrym rozwiązaniem jest warstwowe musli, które możemy przygotować z płatków kukurydzianych (np. Corn Flakes od Lubelli), dodając do nich ulubione owoce, orzechy i różne ziarna wspomagające odpowiednią przemianę materii. Taki posiłek dobrze sprawdzi się po intensywnym treningu na siłowni bądź fitnessie czy w trakcie przerwy w pracy. Płatki kukurydziane i ich chrupkość idealnie pasują również do sałatki z awokado, pomidorami koktajlowymi, pestkami słonecznika i ciecierzycą.

Do wyboru mamy różne wersje płatków śniadaniowych – od płatków kukurydzianych po żytnie, pszenne, jęczmienne czy ryżowe. Mieszanka płatków Lubella to idealne rozwiązanie na posiłek po dużym wysiłku. Szybkim pomysłem na uzupełnienie energii jest owocowy koktajl na bazie jogurtu z garścią dowolnych płatków Lubella, które zawierają wiele wartościowych dodatków, jak ziarna słonecznika, dyni, żurawinę czy porzeczkę – dodaje kucharz.

Chrupkość płatków śniadaniowych jest przede wszystkim kojarzona z jakością i świeżością. Dodanie ich do potrawy nada jej nowego i niepowtarzalnego smaku. Warto pamiętać również o tym, że zbożowe produkty, dostarczają naszemu organizmowi wielu składników i witamin takich, jak: błonnik, wapń, żelazo, witamina E, składniki mineralne czy witaminy grupy B, o które powinniśmy zadbać zwłaszcza w czasie zimowej aury.

PRZEPIS – Chrupkie musli z dodatkiem owoców i płatków śniadaniowych Corn Flakes

Czas przygotowania: 5 minut

Poziom trudność: łatwe

Ilość porcji: dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 szklanki pokruszonych płatków Corn Flakes Lubella
  • 1 szklanka mleka lub jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki mieszkanki orzechów włoskich, nerkowca i pistacji
  • 3 suszone morele
  • 2 łyżki rodzynek

Przygotowanie:

  1. Wsypać do miski płatki śniadaniowe.
  2. Dodać do płatków mieszkankę orzechów, rodzynki oraz pokrojone w kostkę morele.
  3. Zalać musli ciepłym mlekiem lub wymieszać je jogurtem greckim.

SMACZNEGO!

Informacje o firmie

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Były szef kuchni restauracji Północ Południe, Kaskrut i Kitchen (gdzie był także patronem). Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. Finalista ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

***

Anna Różyk - dietetyk współpracujący z marką Lubella, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Specjalistka ds. żywienia, która doświadczenie zdobywała m.in. w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje jako dietetyk dla dorosłych oraz przeprowadza wykłady odnośnie prawidłowego żywienia w placówkach oświaty. Specjalizuje się w układaniu planów żywieniowych dla dzieci. Prywatnie mama 2 córek, przekładająca wiedzę zdobytą podczas studiów na żywienie najbliższych.

infowire.pl


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę