Anwil_7.04.17

Kulinarna przygoda na ulicach Europy

16 września 2016

City break w jednej z europejskich stolic to dobry sposób na zamknięcie sezonu urlopowego. By wgryźć się w miejscowy klimat, warto podczas spaceru ulicami miasta rozejrzeć się za food truckiem serwującym lokalne specjały. Centrum lotnicze Sky4Fly.net prezentuje 5 ulicznych przysmaków, których musisz spróbować podczas weekendu spędzonego w jednej z europejskich metropolii.

Currywurst (Berlin)

W 1949 roku Herta Heuwer, właścicielka straganu z jedzeniem w Berlinie Zachodnim, po raz pierwszy podała smażoną kiełbasę wieprzową z dodatkiem sosu przygotowanego na bazie składników, które otrzymała od stacjonujących w mieście żołnierzy brytyjskich: ketchupu, sosu Worcestershire i curry w proszku. Tak narodził się jeden z najpopularniejszych niemieckich street foodów. Tradycyjny currywurst podaje się z bułką, ale równie popularna jest wersja z frytkami. Pierwotna receptura sosu przez lata ewoluowała i dziś dostępna jest w wielu wersjach smakowych. Currywurst to obowiązkowa pozycja streed foodowa podczas wizyty w Berlinie, gdzie prawdziwi fani tego dania mogą również wybrać się do Deutsches Currywurst Museum.

Cocido Madrileño (Madryt)

Choć gęsta i pełna smaku potrawka cocido to przede wszystkim tradycyjne danie restauracyjne, można również natrafić na nią w wersji street foodowej. Danie składa się z mięs i kiełbas wieprzowych oraz warzyw długo duszonych w bulionie. Podawane jest z ciecierzycą i należy do najpopularniejszych potraw sezonu zimowego. Jesień i zima w Madrycie potrafią dać się we znaki surową pogodą, która często zaskakuje turystów. Jeśli podczas zwiedzania miasta chłód i głód zaczną dawać ci się we znaki, rozejrzyj się za stoiskiem serwującym cocido. Danie z pewnością rozgrzeje cię i nasyci.

Crêpes (Paryż)

Spacerując paryskimi uliczkami, co krok można napotkać stoiska serwujące pyszne francuskie naleśniki. Jeśli szukamy w Paryżu street fooda o lokalnym rodowodzie – crêpes to doskonały wybór. By skosztować najlepszych naleśników, dobrze rozejrzeć się za stoiskiem, które serwuje je na zamówienie, a nie odgrzewa z wcześniej przygotowanego stosu. Gdy już takie znajdziemy, możemy przebierać w rozmaitych słodkich lub wytrawnych nadzieniach oraz cieszyć się delikatnym smakiem cienkiego naleśnikowego ciasta.

Trapizzino (Rzym)

Rzym słynie z oszałamiającej różnorodności serwowanych tu dań ulicznych. Nad Tybrem, podobnie jak w całych Włoszech, króluje oczywiście pizza. Miejscowi kucharze prześcigają się przy tym w pomysłach na nowe wariacje na temat tradycyjnego włoskiego placka. - Od niedawana coraz większą popularnością cieszy się trapizzino serwowane w jednym z lokali przy Via Giovanni Branca. Danie składa się z ciasta do pizzy uformowanego w trójkątną kieszeń wypełnioną nadzieniami przygotowanymi na podstawie tradycyjnych włoskich przepisów – opowiada Piotr Chalimoniuk ze Sky4Fly.net. Trapizzino to idealna propozycja dla miłośników pizzy poszukujących nowych kulinarnych inspiracji.

Frytki (Bruksela)

Nie spróbować frytek belgijskich podczas wizyty w Brukseli, byłoby niewybaczalnym grzechem. Warto zamówić porcję, choćby tylko po to, by porównać oryginał z wersją, którą znamy z Polski. W Belgii frytki smakują zawsze wyśmienicie, a serwuje się je z rozmaitymi sosami, od majonezu, sosu tatarskiego i ailloli, aż po ketchup z curry i chutney. Jeśli jakimś cudem należysz do osób, które nie przepadają za frytkami lub po prostu wolisz słodkie przekąski, zawsze możesz sięgnąć też po pyszne belgijskie gofry.

Informacje o firmie

infowire.pl


POWIĄZANE

Jeżeli Prawo wodne nie zostanie przyjęte do końca czerwca, to KE będzie miała pr...

13 kwietnia 2017 r. na internetowej platformie aplikacyjnej Agencja Restrukturyz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę