aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Kulinarne podróże- Bataty na trzy sposoby

7 października 2022
Kulinarne podróże- Bataty na trzy sposoby

Dziś, na jesienną obiado/kolację proponujemy rozgrzewające dania z batatami. Pieczone ziemniaki z ogniska to klasyk, który wszyscy znamy. W Anglii zaś słynne ziemniaczane danie kryje się pod nazwą „jacket potato” czyli pieczony ziemniak w mundurku z farszem. Idąc dalej tym tropem zamieniamy ziemniaka na jego słodszego kuzyna - batata. W smaku przypomina skrzyżowanie ziemniaka z marchewką, a bogactwem mikroelementów i witamin nie ma sobie równych.

Mamy 3 przepisy z różnych stron świata, gdzie batat jest jednym z podstawowych składnikow do przygotowania posiłków. Sprawdźcie i spróbujcie przygotować bataty na jesienny obiad lub kolację tak jak gotuje się je na trzech kontynentach: AZJI, AMERYCE ŁACIŃSKIEJ I EUROPIE. Zaskoczycie na pewno rodzinkę, domowników i gości, a walory zdrowotne poszczególnych dań będą dopełnieniem radości i satysfakcji z tej kulinarnej podróży.

Zaczynamy od przygotowania naszej batatowej "bazy":

12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.

Indie,

Składniki (4 porcje):

80 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
puszka ciecierzycy
½ cebuli
ząbek czosnku
łyżka soku z limonki
pół szklanki mleka kokosowego
pół szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
łyżeczka czerwonej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka curry
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokoso-we oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.

"ham shuroo karate hain aur pakaate hain - isaka aanand len"

 

Meksyk

Składniki (4 porcje):

150 g mieszanki Finezja mix z roszponką marki Eisberg
pół puszki czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
dojrzały pomidor
połowa czerwonej papryki
mała cebula
sok z połówki limonki
łyżeczka płatków chilli
3 łyżki śmietany
świeża kolendra

Przygotowanie:

Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję mix, kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą

i pieprzem do smaku. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i list-kami kolendry.

"comenzamos y cocinamos - disfrútalo"


Grecja

Składniki (4 porcje):

160 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
ser feta 80 g
4 łyżki jogurtu greckiego
pół szklanki szczypiorku
łyżeczka startej skórki z cytryny
ząbek czosnku
mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)
pieprz
sól

Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czo-snek i szpinak. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.

"ξεκινάμε και μαγειρεύουμε - απολαύστε το"


Na zakończenie każdego z przepisów, dla podkreślenia egzotyki poszczególnych krajów napisaliśmy w języku hinduskim, hiszpanskim i greckim:

"Startujemy i gotujemy - smacznego".


POWIĄZANE

Według stanu na 29 kwietnia transportem drogowym z Ukrainy wyeksportowano 375 ty...

Z „Raportu o inflacji” opublikowanego w kwietniu przez Narodowy Bank Ukrainy wyn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę