aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Mazurek ze śliwkami i marcepanem

27 marca 2018
Mazurek ze śliwkami i marcepanem

Czy zastanawialiście się Państwo jak stworzyć pyszny, kruchy mazurek Wielkanocny? Wykorzystując zaangażowanie, wyobraźnię i pasję tworzenia z mielonych migdałów i cukru przygotowujemy aromatyczny marcepan, rozkładamy go na kruchym cieście, na nim układamy Śliwki bez pestek Hortex, posypujemy cukrem i pieczemy. Za pół godziny kuszący smakiem i aromatem mazurek jest gotowy. Teraz przygotowanie jego jest możliwe dzięki mrożonym Śliwkom bez pestek Hortex, które wiosną dostępne będą w nowych opakowaniach.

Jak powstają pyszne śliwki przez cały rok?

Do stworzenia Śliwek bez pestek Hortex starannie wybrano najwyższej jakości owoce. Umyto je i zamrożono tuż po zbiorach. Dzięki wykorzystaniu najnowszej technologii głębokiego, szokowego (bardzo szybkiego) mrożenia, zachowują smak i walory zbliżone do świeżych owoców. Doskonale smakują przez cały rok, tuż po rozmrożeniu. Dodając do nich szczyptę zaangażowania i pasji tworzenia przygotujemy pyszne desery, które sprawdzą się na co dzień i od święta.

Sugerowana cena opakowania 450 gr Śliwek bez pestek Hortex – 5,4 pln

Jak stworzyć pyszny mazurek ze śliwkami?

Składniki na formę 26 cm

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 225 g zimnego masła
  • 60 g bardzo zimnej wodyNadzienie:
  • 2 opakowania śliwek – rozmrożone, dobrze odsączone
  • 200 g marcepanu (100 g migdałów, 100 g cukru pudru, kilka kropel wody różanej lub/i olejek migdałowy)
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • płatki migdałów do posypaniaPrzygotowanie:będą dalej widoczne – tak ma być). Uwaga: w mikserze ręcznym używamy końcówek do ubijania, w robocie planetarnym końcówki K.
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz sól i dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki zimne masło. Miksujemy na niskiej prędkości, aż masło rozbije się na kawałki wielkości fasolki. Dodajmy wodę i dalej miksujemy na niskich obrotach nie dłużej niż minutę, aż całość połączy się.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i rozciągamy je na kwadrat o boku ok. 10 cm. Następnie rozwałkowujemy je na boki do wymiarów prostokąta o wymiarach ok. 30x10 cm, powinno mieć grubość 1 cm.

Informacje o firmie

infowire.pl


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę